Язовир "Бели Искър" в община Самоков е компрометиран, като за ремонта му са нужни между 60 и 70 милиона лева. Това заяви на пресконференция областният управител на София Иван Иванов.

"От 2000 година Столична община отдава язовира на концесия на "Софийска вода", като тази концесия все още е в сила - до 2025 г. През периода от 2000 до 2008 година, това е единствената добра новина - е извършена първата рехабилитация на стената му. След това започват неволите - от 2010 до 2017 година са извършени редица дейности, които обаче нямат никакво пряко въздействие върху сигурността на този язовир", обобщи проблемът той. И подчерта - проблемът е в колективната безотговорност на институциите. Казусът е следният - реновацията на язовирната стена била прехвърлена на Министерството на регионалното развитие и благоустройството през 2017 година, след това оттам я разпределили на Държавната консолидационна компания, която пък в последствие я дала на създадения от последното правителство на ГЕРБ ВиК холдинг. Те пък обаче заявили, че нямат капацитет да се захванат с ремонта.

Софийският язовир "Бели Искър" има нужда от спешен ремонт, но кой да го извърши?

Софийският язовир "Бели Искър" има нужда от спешен ремонт, но кой да го извърши?

Народни представители подкрепят необходимостта от законодателни проблеми

"Стената на язовира е опасна, тя е неизправна", каза областният управител. И посочи - от общо 14, 3 секции на въпросната стена се нуждаят от ремонт, като най-наболелият към момента проблем е възможното й подронване. Ако стената се скъсала пък, вълната би могла да залее Самоков и дори да стигне до София. За радост това според експертите е много малко възможен вариант.

До месец става ясно кои язовири са най-опасни

До месец става ясно кои язовири са най-опасни

Нинова увери, че ще бъдат положени нечовешки усилия парите за ремонт на язовири да се използват целесъобразно

Нужни са обаче действия от страна на Министерски съвет за промени в нормативната уредба, за да може да се реши казусът, алармира още Иванов. Към момента ситуацията е по-скоро мажорна - има диалог с по-висшите институции и от Областната управа се надяват гласът им да бъде чут. Конкретният казус обаче не е предизвикан от проблеми със собствеността на водоема, за каквито сигнализира преди време вицепремиерът с ресор икономика Корнелия Нинова.

Отново алармират за състоянието на яз. "Бели Искър"

Отново алармират за състоянието на яз. "Бели Искър"

При разрушаване на язовирната стена вълната може да достигне 12 метра и скорост 11 метра в секунда

В рамките на пресконференцията областният управител обеща публичните му изяви да бъдат регулярни. Сподели и още проблеми в района - свързани най-вече със състоянието на пътищата, водоснабдяването и екологията. Действа се активно по всички казуси, увери обаче Иванов.