Обмисля се синхронизиране на правилата на българския сертификат за антитела за коронавирус с европейските. Това стана ясно от изказване на министъра на здравеопазването Асена Сербезова в кулоарите на парламента. "Правилата в България са най-либералните, обсъжда се възможността за удостоверението, което се издава за антитела", посочи тя.

От думите й стана ясно, че промяната се обсъжда от националния здравен инспектор, Съвета по имунопрофилактика и Министерство на здравеопазването и когато се постигне съгласие, ще се направи предложение, което ще се дискутира. Припомняме, че още в началото на въвеждането на практиката, която важи само до границите на държавата ни, да се признава удостоверение за антитела, Ангел Кунчев беше против.

Сербезова каза още, че на този етап не се обсъжда промяна на обектите, за които се изисква зелен сертификат.

Относно новия план за борба с пандемията на българското правителство министърът обясни, че картата с 6 клъстера ще бъде публикувана на сайта на Министерски съвет. В нея ще се внедри модел, който да отчита интензивните легла по области, както и заболеваемостта на медицинския персонал. Тя ще се обновява всеки ден с актуална информация от РЗИ, лаборатории и болници, но властите предупреждават, че ще е динамична.

Здравното министерство купува още над 7 млн. тестове за учениците

Здравното министерство купува още над 7 млн. тестове за учениците

За осигуряване на присъствено обучение

Проведена е среща с болници и РЗИ дали има възможност капацитетът на леглата да бъде увеличен, съобщи още Сербезова.

Следят се бройките както на леглата за възрастни, така и тези за деца и реанимационните.

В отговор на парламентарен въпрос на депутата от Възраждане Елена Гунчева Асена Сербезова даде статистиката досега за жертви и заболели от коронавирус. На въпроса дали се правят аутопсии - тя каза, че те се обобщават Националния центъра по обществено здраве и анализи въз основа на болничните отчети, но в тях не се съдържа информация за установената причина за смъртта, а само общия брой за извършените такива. Така за 2020 г. са извършени 3645 аутопсии на починали от различни заболявания, за 2021 г. се обработват.

Радка Аргирова: Няма да се затварят детски градини у нас

Радка Аргирова: Няма да се затварят детски градини у нас

Според нея сертификатите за антитела трябва да отпаднат

Относно други съмнения, които циркулират в общественото пространство, за вписването на причината за смъртта, министърът заяви, че е правена проверка от Медицински надзор, която не е установила нарушения.

Но посочи, че дори в националната информационна система има две статистики - за хора, починали от ковид и с ковид.

Асена Сербезова съобщи и други данни. По информация на НЗОК от март 2020 до 30 декември 2021 са одобрени за плащане 236 млн. лв. за болнична медицинска помощ по клинични пътеки за лечение на коронавирус.

Теменужка Петкова в болница с коронавирус, контактните депутати са на работа

Теменужка Петкова в болница с коронавирус, контактните депутати са на работа

За Теменужка Петкова "24 часа" пише, че е била ваксинирана