Заведение на главната улица в Пловдив е в безизходица, тъй като общината го плаши със съд и прекратяване на договора за наем, ако то не се издължи. Става въпрос за сума от 41 855.75 от които 1626.85 лихви и 40 228.90 лв. наеми, уточняват в сигнала, изпратен от Сдружението на заведенията. За периода на второто затваряне Община Пловдив, която е собственик на сградата, е начислила със задна дата всички наеми и лихви към тях.

Заведението многократно е изпращало молби до общинските съветници и кмета, както и до омбудсмана, като са внасяни и суми по задължението, макар и частично. В момента обаче управителите на заведението са притиснати или да платят цялото задължение, или да отидат на съд и да им бъде прекратен договора. Наемът е около 9000 лв. на месец и заведението не може да го погаси, особено при нулевите обороти в момента с втория локдаун.

"Каква е тази нелепост, държавата да те затваря и отнема правото ти на работа, а после да те даде на съд затова, че изпълнявайки разпоредбите, не можеш да платиш задълженията си", заявяват от СЗБ.

Ресторантьорите: По-добре ужасен край, отколкото ужас без край

Ресторантьорите: По-добре ужасен край, отколкото ужас без край

Едва 14% от заведенията са склонни да отворят при тези условия

Вчера здравният министър издаде заповед, с която от утре, 1 април, врати отново отварят театри, музеи, галерии, библиотеки, кина, фитнес центрове и спортни зали при 30% от капацитета им. Разрешават се също посещенията в откритите площи, тераси и градини на заведенията за хранене при работно време до 23,00 ч.

По-рано днес ресторантьорите и големите нехранителни магазини надигнаха глава срещу заповедта на здравния министър.