Обвиняват 4-ма за участие в престъпна група за кражба на коли, съобщи прокуратурата. От 17.11.2020 г. двама от обвиняемите - мъже на 34 г. и на 46 г., са били задържани за срок до 72 часа, а в късния следобед на 19.11.2020 г. Специализираният наказателен съд им е определил постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Другите двама разследвани са обявени за общодържавно издирване и принудително довеждане.

Според събраните до момента доказателства групата е създадена с користна цел - получаване на доходи от престъпна дейност, и е действала от началото на 2015 г. до 10.11.2020 г. в гр. София. На 9.06.2018 г. в столицата нейни членове са участвали в противозаконно отнемане на лек автомобил на стойност 101 070 лева.

Обвиняват в хулиганство мъж, запалил колата си във Враца

Обвиняват в хулиганство мъж, запалил колата си във Враца

Той не могъл да вземе колата от наказателния паркинг

Разследва се и противозаконно отнемане на още два автомобила, палеж на кола, както и опит за палеж на вратата на жилище, извършени по различно време в гр. София. Един от мотивите, с които Специализираният наказателен съд е уважил искането на прокуратурата двамата изправени пред него обвиняеми да останат под стража, е, че има опасност те да извършат нови престъпления, ако им бъде определена по-лека мярка за неотклонение.

Задържаните са осъждани, единият вече е изтърпявал ефективно наказание "лишаване от свобода" за противозаконно отнемане на кола. Определението, с което Специализираният наказателен съд им е наложил постоянна мярка за неотклонение, подлежи на обжалване. След като и обявените за издирване участници в групата бъдат задържани, прокуратурата ще им предяви обвинения.