Ограничаваме износа на ток от 13 януари, петък. Това стана ясно по време на редовния вече брифинг на Оперативния щаб за зимната обстановка в АПИ.

По-късно от енергийното министерство съобщиха, че със заповед на министъра в оставка Теменужка Петкова се ограничава износът на електроенергия с произход България, но не се ограничава транзитът на електроенергия през страната ни.

Ограничението се налага заради продължаващите екстремални зимни условия. Те водят до дисбаланс между производство и потребление на електроенергия на регионално равнище.

От ведомството уточняват, че заповедта влиза в сила от 1.00 часа българско време на 13 януари. Ограничението ще продължи, докато бъдат възстановени необходимите резерви за сигурна и надеждна работа на електроенергийната система.

От ведомството припомнят, че гръцкият системен оператор обяви от 1.00 часа на 11 януари 2017 г. прекратяване на търговския износ към съседни страни.

Заповедта на Петкова предвижда "Електроенергийният системен оператор" ЕАД да прекрати достъпа до електропреносната мрежа на износителите на електрическа енергия, произведена в страната. Преустановяването на износа се налага с цел гарантиране сигурността на българската електроенергийна система, подчертават още от ведомството.

Министърът в оставка Лиляна Павлова обясни по време на брифинга, че са отворени всички главни пътни артерии, без участъка Бургас-Карнобат на АМ "Тракия". Няма спрени тежкотоварни превозни средства, отчете тя.
В Хасково, Бургас и Ямбол има временно спиране на движението заради снегонавявания.

Няма бедстващи, доволна е Павлова. Обстановката, по думите й, е спокойна. Щабът обаче остава в готовност по време на уикенда, когато се очакват нови валежи. 

За утре се очаква северозападен вятър, който може да доведе до навявания в източната част на страната.

Вятър и сняг в Източна България

Вятър и сняг в Източна България

Данните на АПИ към 17 часа

Няма места без ток. И енергийният министър Теменужка Петкова също е доволна,че са отстранени всички аварии. Електроенергийната система на страната е възстановена навсякъде, каза тя. Все пак се очаква повишено потребление на ток.

Абсолютен рекорд за последните 20 години е поставен в потреблението на ток в понеделник. Затова и се налага да ограничим износа на електроенергия. До края на деня Петкова ще издаде съответната заповед. Това не е нещо необичайно, увери тя и посочи, че съседните ни страни предприемали подобни мерки.

Няма тежки катастрофи на територията на страната. Шефът на пътната полиция Бойко Рановски е доволен,че транспортна комисия е взела важни решения. Затвор и солени глоби се предвижда за нарушители на пътя, които не спазват държавните разпореждания и пътуват по затворени пътища или не спазват ограниченията, въведени в тежки пътни условия.