Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателката на Народното събрание Цвета Караянчева , в което препоръчва да се осигури пълноценен достъп на медиите в парламента.

Повод за препоръката е сигнал до омбудсмана от Глобалната мрежа за медийна свобода (MFRR) - сдружение, в което членуват редица международни авторитетни журналистически организации като European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Institute (IPI), Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT). В него е изразено силно притеснение и несъгласие с новите правила и ред, по които българските журналисти трябва да работят в парламента.

Журналисти искат достъп до депутатите в новата сграда на НС

Журналисти искат достъп до депутатите в новата сграда на НС

Те инициират втора подписка до Цвета Караянчева

"Журналистите могат единствено да наблюдават парламентарните процедури на телевизионен екран", отбелязват от организацията. И допълват, че репортерите могат да виждат и задават въпроси на депутати и министри само на специално свикани пресконференции или извън сградата.

Общественият защитник препоръчва да се организира среща с представители на медиите, на която да бъде намерен точният баланс, който да осигури спокойната работа на народните представители, но и тази на медиите.

Припомняме и че в новата сграда на народното събрание - Партийния дом, достъпът на журналисти е ограничен и на практика медиите могат да видят кой влиза и излиза от сградата на парламента, единствено от прозореца на тоалетната, предвидена за ползване от журналистите.