Не възразявам срещу събирането на глобите. Това заяви пред БНТ омбудсманът Дияна Ковачева за новата акция на КАТ. Един милион лева не са събрани. Проблем, според общественият защитник, е това, че се обвързва плащането на задължения с възпрепятстване на хората да напуснат страната, каквото е конституционното им право. Това в неприемливо, според Ковачева.

Събирането на глоби по ГКПП нямало да доведе до по-малко жертви на пътя

Събирането на глоби по ГКПП нямало да доведе до по-малко жертви на пътя

Това мнение изрази Емил Марков от Института по пътна безопасност

Не било мястото на границата, според нея, да се събират тези глоби. Омбудсманът е против също така ЧСИ да събира глобите, тъй като НАП има капацитета да ги събира. Така обаче се лишават хората от възможността за административно обжалване на санкцията и те са лишени от защита, според омбудсмана. Трябва да се спазват правата на хората, категорична е Ковачева. 

Шофьорите вече правят справка за невръчени глоби и през интернет

Шофьорите вече правят справка за невръчени глоби и през интернет

Услугата ще е достъпна от 24 юни 2020 г.

Общественият защитник вижда сериозни загуби на вода в Шумен и Радомир и затова е отправила препоръки. В Шумен има проблем и с качеството на водата. От чешмите тече кална вода. Ковачева иска хората да не плащат за мръсната вода като за чиста. Общественият защитник пита и реална ли е цената на парното. Тя иска наредбата за парното да се промени, за да не плащат хората по прогнозни цени.

По време на пандемията с 30% са нараснали жалбите към обществения защитник.

Омбудсманът против спирането на шофьорите с неплатени глоби на границата

Омбудсманът против спирането на шофьорите с неплатени глоби на границата

Доц. Ковачева не е съгласна глобите да се събират от ЧСИ

Припомняме, от 10 юни на осем гранични пункта у нас започнаха проверки на шофьори за неплатени глоби. Шофьорите могат да напуснат страната, но като пътници.

Чрез услугата "Проверка на задължения по ФИШ/АУАН/НП с възможност за плащане", при въвеждане на номер на свидетелство за управление на МПС (СУМПС) и ЕГН/ЛНЧ, гражданите ще могат да проверяват по интернет както за неплатени задължения, така и за наличие на издадени, но невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове.