Националният омбудсман внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текстове от Закона за електронните съобщения, с които се нарушават правата на гражданите. Атакуваните разпоредби на закона са въведени със Закона за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения, обн. ДВ, бр. 17/2010 г., съобщават от кабинета на омбудсмана.

Константин Пенчев излага и аргументи за противоречие на уредбата с Конституцията на Република България. В нея е прогласена неприкосновеността на личния живот на гражданите. Съгласно Конституцията свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени. Изключение се допуска само с разрешение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления.

Според текстове от Закона за електронните съобщения се съхраняват данни, необходими за проследяване и идентифициране на източника на връзката; идентифициране на направлението на връзката; идентифициране на датата, часа и продължителността на връзката; идентифициране на типа на връзката; идентифициране на крайното електронно съобщително устройство на потребителя или на това, което се представя за негово крайно устройство и установяване на идентификатор на ползваните клетки.

Омбудсманът е категоричен, че данните позволяват да се идентифицира лицето, с което потребителят комуникира, средството, с което комуникира, времето на комуникацията, както и мястото, от където се осъществява комуникацията. Данните позволяват, също така, да се установи честотата, с която потребителят комуникира за определен период с определени лица.

Тези данни, както посочва и съдът на ЕС, позволяват да се направят изводи за личния живот на лицата - техните навици, социални контакти, място на пребиваване и други. Безспорно това е намеса в личния живот и в свободата на кореспонденцията, които са гарантирани от Конституцията, независимо, че тайната на кореспонденцията не се засяга от разпоредбите, тъй като данни, разкриващи нейното съдържание, не могат да бъдат съхранявани по този ред, смята омбудсманът. Той намира, че тази намеса, макар и да преследва законна цел в обществен интерес, е неоправдана и в противоречие с основния закон.

Според омбудсмана събирането и съхраняването на данни за трафика от абсолютно всички потребители на електронни съобщителни услуги за период от 12 месеца, с цел евентуалното използване на част от тези данни по отношение на ограничен кръг лица, неясно кога, за евентуалното разкриване на престъпления, е непропорционална и неоправдана намеса в правата на гражданите.