В остра декларация срещу продължаващата дейност на WWF (Фонд за дивата природа) се обединяват 10 организации в България.

В декларацията се посочва, че "продължава грубата и безпардонна намеса на швейцарската частна неправителствена организация WWF (Фонд за дивата природа) в икономическите, екологични и бизнес процеси в страната."
Дейността се определя като намеса във вътрешните работи на страната, чрез "група платени медии и привърженици и чрез уличен натиск се влияе на податливи, нерешителни или корумпирани институции и така се постигат целите."

WWF третира България като васална на организацията държава от третият свят, се заявява в декларацията, подписана от сдруженията "Зелена Кресна", "Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле", "Природата за хората" "Кластър зелен транспорт", асоциацията "Българско Черноморие", съюз "Интелигентна България", Български-ловно рибарски съюз, Балкански център за устойчивост и екоинженеринг, Националната гражданска коалиция "Природата за хората и регионите" и коалиция "За да останат хора в България".

"Като представители и изразители на мнението на големи групи от гражданския сектор настояваме Министерският съвет да възложи на правоохранителните органи и на Министерството на външните работи да предприемат законодателни действия за регламентиране на финансирането и работата на чуждите неправителствени организации в България. Обществото има нужда от сигурност, че подобни чужди организации не действат над законите и не стоят над институциите у нас. Необходими са гаранции, че частни организации като WWF не могат да налагат чужди икономически интереси в ущърб на интересите за развитие на българските общности."

Те посочват, че от 2006 година, когато е регистриран клонът на WWF в България, организацията води десетки съдебни дела срещу инвестиционни проекти, най вече в областта на строителството и туризма. "Въпреки че е организация, регистрирана в Швейцария, страна извън Европейския съюз, WWF участва и e спечелила голям брой обществени поръчки, финансирани от държавния бюджет и от европейските данъкоплатци. Средства получава и по проекти директно от Швейцарската конфедерация", посочват в декларацията си организациите.

В декларацията се заявява, че с част от парите се финансират медии, организират се протести и се водят съдебни дела, които са пряко насочени срещу зимния туризъм и ските и в частност към ски зона "Банско".

"В продължение на повече от година WWF-България спонсорира онлайн кампания, която бе директно против най-успешния ни зимен курорт. Със стари снимки от времето на изграждането преди 15 години и с манипулативни и лъжливи послания, WWF се опита да заблуди общественото мнение, че 48% от Пирин ще се застрои", заявяват обединените организации. Според тях с изключение на потребители на социалните мрежи от Африка и Азия, повечето хора не са се доверили на фалшивите твърдения.

Организациите се позовават на разкрития на журналиста Вилфрид Хуисман в книгата му "Пандалийкс -тъмната страна на WWF", която разкрива начините за намеса на швейцарската организация във вътрешните работи, особено в по-слабо развити икономически страни. По книгата има и едноименен документален филм.

Припомняме, в последната седмица в София се проведоха два протеста, организирани или подкрепени от WWF - единият с искане за оставката на министър Нено Димов заради развитието по казуса със ски зоната в Пирин, и вторият с настояване за спиране на строежите по българското Черноморие.