Министерството на регионалното развитие е планирало още през юни да започне ремонтът на "Дунав мост" при Русе. Това съобщи транспортният министър Николай Събев, цитиран от Нова телевизия.

Той обясни, че е поискал сроковете да се препланират, защото по данни на румънската страна няма да са готови с пускането на ферибота през юни, но работят активно това да се случи.

Събев допълни, че от вчера е възложен и ремонтът на "Витиня".

По негови думи срещите му с превозвачите не са спирали. Според министъра браншът не искал да обсъжда правната рамка, с която може да се облекчат ефектите от прилагането на пакета 'Мобилност".

До края на годината започва основен ремонт на Дунав мост

До края на годината започва основен ремонт на Дунав мост

Обследването на Дунав мост е показало, че той е в много лошо състояние

Относно протестите на превозвачите Събев заяви, че има мерки, с които правителството да отговори на исканията им. Той поясни, че за горивата, акцизите и добавките се готви антиинфлационен пакет, който ще бъде обявен от Министерството на финансите следващата седмица.

Впоследствие стана ясно, че министърът е разпоредил проверка във връзка със сигнал от Сдружение "Боец" за прикриване на нередности в дейността на "Юнион Ивкони".

Изясняват се фактите и обстоятелства около организацията и реализирането на проверки на автобусната компания, извършвани през годините от служители на ИА "Автомобилна администрация".

АПИ стартира обществена поръчка за основен ремонт на Дунав мост при Русе

АПИ стартира обществена поръчка за основен ремонт на Дунав мост при Русе

Срокът за подаване на офертите е до 25 март

В Русе Събев заяви, че се ускоряват стъпките към реално изпълнение на мерките, набелязани по проекта Fast Danube. Съвместно с Румъния ще търсим европейско финансиране, с което в следващите няколко години да създадем нормални условия за корабоплаване по Дунав повече дни в годината и с по-голяма товароподемност на корабите, посочи той по време на церемония за кръщаване на новопостроения маневрен кораб "Искър", собственост на ИА "Проучване и поддържане на река Дунав".

Министърът допълни, че предстои да се създаде българо-румънска структура, която да кандидатства с общ проект за европейско финансиране от Механизма за свързана Европа.

"Искър" е последният компонент от драгажната техника на Агенцията, с която тя вече ще може самостоятелно да изпълнява дейностите по удълбочаване на реката. Очаква се, след провеждане на необходимите обучения на екипажа за технологията на изпълнение, първите реални драгажни дейности да започнат още през лятото.

Министър Събев обясни, че е време България да започне ефективно да изпълнява своите ангажименти по поддържане на корабоплавателния път, което от своя страна значително ще повиши икономическата ефективност на флотите, работещи на река Дунав.