С над 143 млн. лева се ремонтират 17 виадукта на АМ "Хемус" и АМ "Тракия" през тази и следващата година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Съоръженията не са обновявани, откакто са построени преди повече от 30 години. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при инспекцията на заключителния етап от ремонта на виадукта при тунел "Витиня" на АМ "Хемус" в посока София.

Инженер: Всички мостове и виадукти по АМ "Хемус" са за ремонт

Инженер: Всички мостове и виадукти по АМ "Хемус" са за ремонт

Не е нужно човек да е специалист, за да оцени състоянието на съоръженията

Аварийният ремонт на съоръжението се наложи заради изключително тежкото му състояние, каза председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов. Той напомни, че през миналата година беше ремонтирано съоръжението в посока Варна.

Очаква се ремонтът да завърши до края на седмицата, ако няма влошаване на времето. Утре започва монтажът на мантинели и полагането на шумяща маркировка. Министърът напомни, че виадуктът при 33-ти км на АМ "Хемус" е строен преди повече от 30 години и почти всички съоръжения, които са с такъв дълъг период на експлоатация, имат нужда от основен ремонт. Целта е да се осигури безопасността на пътуващите.

Снимка 393549

Източник: Агенция "Пътна инфраструктура"

Продължават ремонтите на останалите съоръжения по АМ "Хемус". За някои от тях остава само монтажът на ограничителни системи, за да бъдат пуснати в движение. За други има частични ограничения. Трети ще бъдат открити през зимния период, но ремонтът им ще продължи напролет, каза още инж. Глосов и като пример даде виадукт "Коренишки дол".

В момента се ремонтират устоите на съоръжението, които са високи над 90 м. Стремежът на Агенция "Пътна инфраструктура" е ремонтът на тези съоръжения по АМ "Хемус" да завърши през следващата година.

През 2019 г. ще продължи ремонтът на тръбата за София на тунел "Витиня", който има конструктивни дефекти поради експлоатацията му. Ще бъде реновирана и анкерната стена над стария път. Инж. Глосов обясни, че това ще бъде най-затрудненият участък за движение догодина, но ремонтът е необходим заради безопасността.

Нанков: 17 моста по "Тракия" и "Хемус" имат нужда от ремонт

Нанков: 17 моста по "Тракия" и "Хемус" имат нужда от ремонт

До края на годината ще се ремонтират 5 моста

Тунелът ще бъде приведен в съвременен вид, който отговаря на европейските изисквания. Предстои конструкторите да вземат решение дали е възможно временно да се пусне движението през тунела до началото на ремонтните дейности.

Предстои рехабилитация и на тръбата за София на тунел "Ечемишка". Тя обаче е в по-добро състояние и там ремонтът ще бъде по-лек, предвиждат от АПИ. Ще бъдат монтирани системи за оповестяване, вентилация и пожарогасене.

"Правим всичко възможно, за да осигурим безопасността на съоръженията, въпреки че ни упрекваха, че не правим нищо по тях. Виждате - работи се усилено", заяви председателят на Управителния съвет на АПИ.

Снимка 393548

Източник: Агенция "Пътна инфраструктура"

В средата на ноември приключи ремонтът на фугите на мостовото съоръжение при 9-ти км на АМ "Хемус", в района на с. Яна. В заключителен етап са възстановителните дейности по долното строене на 6 виадукта на АМ "Хемус" - при 33-ти км (съоръжението при тунел "Витиня" в посока София), при 36-ти километър (виадукт "Коренишки дол") и на три по-малки виадукта при 37-ми км и при 51-ви км (виадукт "Разлив"). Предвижда се строителните дейности на тях да завършат до средата на декември.

През следващата година ще продължи ремонтът на съоръжението при 19-ти км (виадукт "Потоп"). На АМ "Хемус" на територията на област Шумен бяха обновени две съоръжения - жп надлез при 364-ти км и надлез над пътя Каспичан - Енево.

Затварят тунела "Витиня" към София

Затварят тунела "Витиня" към София

За 10 месеца догодина

На "Тракия" се ремонтират 7 виадукта - при 13-ти км, при 15-ти км, при 17- ти и 18-ти километър (в района на село Крушовица), 20-ти км, 37-ми и 38-ми км (в района на Ихтиман). Работата на съоръженията при 37-ми 38-ми километър завършва до края на годината, а на останалите ще продължи и през следващата.

Приключи обновяването и на моста над река Елшишка при 89-ти км. Ремонтирани са и пътен възел "Мухово" при 46-ти км и надлезът при 112-ти км край Цалапица. Мостовите съоръжения по автомагистралите "Тракия" и "Хемус" се обновяват според график, след като са приоритизирани в реда, по който трябва да бъдат ремонтирани, в зависимост от състоянието им.

Строителните дейности по съоръженията ще продължат поне още година и половина. Те са наложителни и не търпят отлагане, защото гарантират сигурността и безопасността на шофьори и пътници, заявиха при инспекцията.

Снимка 393546

Източник: Агенция "Пътна инфраструктура"

Тази година със средства от бюджета на АПИ се ремонтира и виадукт "Звездица" при 2-ри километър на АМ "Черно море" в района на Варна. Инвестицията е за близо 3 млн. лв. Съоръжението, което е над река "Звездишка", е с дължина 400 метра. Очаква се при добро време строителните дейности да завършат до края на годината. Близо 700 хил. лв. са вложени в ремонта на моста над река Ботуня край село Краводер на път I-1 Монтана - Враца. Съоръжението е построено преди повече от 35 години и досега не е било основно ремонтирано. Мостът е с нова пътна плоча, фуги, асфалтова настилка, ограничителни системи, тротоарни блокове и парапети.

Над 1 млн. лв. са инвестирани в изграждането на нов мост над р. Чинар дере при 19-км на път III-5802 Тополово - Поройна в област Пловдив, а над 266 хил. лв. са вложени в ремонта на две мостови съоръжения на път II-99 Бургас - Царево, при 20- ти и 43-ти километър. Изгражда се и нов мост над река Искър на третокласния път ІІI-306 Червен бряг - Чомаковци. Съоръжението е с дължина близо 10 метра.

Предвижда се нов мост да бъде построен и над река Мелнишка при 11-ти км на път ІІІ-109.