Аржентина проявява интерес към закупуване на българското розово масло за козметичната и фармацевтичната си индустрия. Това стана ясно по време на среща между министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков и извънредния и пълномощен посланик на Аржентина Н. Пр. Алфредо Атанасоф.

От страна на Аржентина бе поискано сътрудничество за създаването на сдружения между български земеделски стопани и аржентински производители на селскостопанска техника. "Страната ни развива технология за директна сеитба. 39% от съораженията в България са аржентинско производство", каза Н. Пр. Алфредо Атанасоф. Той обясни, че на тазгодишното изложение "БАТА АГРО" в Стара Загора са били представени шест аржентински щанда. Според него се наблюдава добро присъствие на вносителите на селскостопански машини на нашия пазар.

 Складовете пълни с непродадено розово масло

Складовете пълни с непродадено розово масло

Причината е кризата с Covid-19 и запаси от 2019 г.

По време на срещата, заместник-министър Георги Събев подчерта интереса на Селскостопанска академия и научните институти в нейната структура за установяване на контакт с Националния институт за селскостопански технологии (INTA) в Аржентина за осъществяване на сътрудничество и съвместна работа. "Климатичните условия на двете страни са сходни, така че можем обменим опит и добри практики", допълни той.

В рамките на разговора бе обсъдена и темата за обмен на опит между български и аржентински специалисти в областта на противоградовата защита.