Месианството на Левски, неговата апостолска слава и величие идат от неговите мисли, думи и дела. Левски бе отдаден не на него си, а на народа. Това каза в приветствено слово пред гражданите зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов по време на официална церемония за отбелязване 177 години от рождението на Апостола на свободата.

177 години от рождението на Апостола на свободата
Още...

Церемонията се проведе пред бюст-паметника на Васил Левски в Борисовата градина. В литературно-музикалната програма прозвучаха любими песни и стихотворения на Апостола, представени от мъжка вокална формация „Юлангело", в присъствието на Националната гвардейска част и Представителният гвардейски духов оркестър.

Присъстваха и представители на  подофицерско дружество „Гургулят - потомци". Цветя пред паметника поднесе столичният кмет Йорданка Фандъкова, съобщават от общината.

177 години след раждането на този най-велик син на майка България отново заставаме с наведени глави пред него. И всеки трябва да си зададе въпроса - достойни ли сме за Левски? Вървим ли по начертания от него път? Верни ли сме на принципите му?", каза още Чобанов в словото си.

Най-важното е да започнем да изпълняваме заветите на Апостола Васил Левски, каза Елена Димитрова от подофицерско дружество „Гургулят - потомци", цитирана от БГНЕС. Тя е категорична, че всички млади хора в България знаят за Левски.

Председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски" Васил Василев подчерта в словото си, че днес е много важно да си спомним какво ни е дал Левски и какво сме взели от него. Той посочи, че ни е дал преди всичко любовта към родината, себеотрицанието, мъжеството, храбростта.

Той ни дава вяра, той ни дава увереност, че винаги във всеки един труден момент, колкото и да е тежък, българският народ може да намери път и да излезе от него", каза Василев. А на въпроса какво сме взели от Левски, той каза, че сме взели много малко от това, което той ни е завещал.