Световният ден за борба с астмата ще бъде отбелязан в Южния парк в столицата. Под мотото "Астмата може да бъде контролирана!" ще бъде издигнат летателен балон над София, предаде Дарик радио.

Целта на акцията е да бъде насочено вниманието на обществеността и страдащите от астма към факта, че с точна диагноза, обучение и ефективно лечение пълноценният им живот е постижим. Същевременно, неконтролираната астма генерира неоправдано големи рискове за пациента и разходи на държавата, в пъти превишаващи отделяните средства за лечение.

Повече от 300 милиона души по целия свят страдат от астма. В България данните сочат, че около 5% от населението, или 400 000 души, страдат от бронхиална астма, сред които значителен брой деца.

Това прави астмата една от най-разпространените хронични болести. Диагностицираните и лекувани в годишен план пациенти са не повече от 60 000. Едва около 20% от пациентите с диагноза астма се лекуват редовно и постигат контрол на заболяването.

С подкрепата на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, Българското дружество по белодробни болести и Българското дружество по алергология през май в специализирани кабинети в цялата страна безплатно ще бъде измервано дишането на всички желаещи. Кампанията се провежда в рамките на инициативата „Месец на отворените врати".