Рекордните 5 млн. лева недекларирана валута задържаха служители на Агенция "Митници" само за месец юни. Недекларираните суми в размер общо на 1 440 315 евро, 907 090 британски лири и 21 340 щатски долара възлизат на равностойност от 4 928 060,25 лева. За разлика от общата европейска валута, която от години е най-често установяваната на българските граници, британски лири в такива размери са ново явление, което се наблюдава особено интензивно през тази година. В годините от приемането на България в ЕС досега опитите за пренос на недекларирани щатски долари намаляват за сметка на други валути.

Откриха недекларирана валута за близо 2 млн. лв. на ГКПП „Капитан Андреево“

Откриха недекларирана валута за близо 2 млн. лв. на ГКПП „Капитан Андреево“

Заловените шофьори са от турски произход

В по-голямата част от случаите парите са открити в кабините на турски товарни автомобили, след като шофьорите не са декларирали пред митническите служители суми над лимита от 10 000 евро. В голямата си част камионите са се движили по маршрути от Великобритания и други държави от Западна Европа към Турция, като митническите служители откриват недекларираните парични средства при проверки на вход в България на границите от Сърбия (МП Калотина) и от Румъния (ГКПП "Дунав мост Русе" и ГКПП "Дунав мост Видин"), както и на изход от страната за Турция.

Германец пренесе опиум за над 1,6 млн. лв. през ГКПП "Капитан Андреево"

Германец пренесе опиум за над 1,6 млн. лв. през ГКПП "Капитан Андреево"

Дрогата е с общо тегло 27 кг

На МП "Капитан Андреево" е открита и рекордната за последните повече от десет години валута в размер на 1 984 969 лева в британски лири и евро, намерени в два камиона. През месец юни е установен нарушител - български гражданин, пътуващ с лек автомобил, който е направил опит да изнесе през МП "Капитан Андреево" 650 000 евро (1 271 289 лева), като декларирал само част от валутата - 8500 евро, а останалите носел укрити около тялото си.

Съгласно Наказателния кодекс преносът през външните за ЕС граници на недекларирани парични средства в особено големи размери е престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до пет години или с глоба в размер на една пета от стойността на предмета на престъплението. При недеклариране на парични средства, пренасяни през вътрешна за Съюза граница, Валутният закон също предвижда глоба за нарушителите.

Митничари отриха пачки недекларирани паундове скрити в кабинка на тир

Митничари отриха пачки недекларирани паундове скрити в кабинка на тир

Шофьорът обяснил, че това са негови спестявания

От Агенция "Митници" напомня, че суми с равностойност над 10 000 евро трябва задължително да се декларират писмено при преминаване на външна граница на ЕС, а при преминаване на вътрешна граница с друга държава членка - при запитване от митнически служител. Декларирането не е свързано със заплащане на такси или данъци от преносителя.