"Всеки един от вас заслужава признание и аплодисменти за усилията, които е положил през годините". Това заяви председателят на Български хелзинкски комитет Красимир Кънев на тържествената церемония по връчването на годишните награди "Човек на годината".

"Тази година ние имаме още по-голямо вълнение, защото е юбилейна годишнина - навършват се 70 години от подписването на Декларацията за правата на човека. По думите му наградите са пример за всички наши граждани, да отстояваме нашите права и правата на другите, да изграждаме солидарност в обществото.

Тази година комисията присъди наградите, като избра измежду 41 номинации на личности и организации.

Отбелязваме Световния ден за правата на човека

Отбелязваме Световния ден за правата на човека

През 1950 г. ООН обявява 10 декември за Международен ден за правата на човека

Най-високото отличие "Човек на годината" получиха майките на деца с увреждания, които месеци се бориха със системата и организираха многобройни шествия и протести пред сградата на Министерски съвет.

"За общество, основано на солидарността и взаимната загриженост" беше трудната битка на майките, въпреки натиска на властта. Председателят на БХК Красимир Кънев определи родителите като герои, а тяхната акция като най-масовата, постигнала важен политически резултат. Тя успя да преобърне дълбоко вкоренени в обществото нагласи, добави още той. Да се въоръжим с твърдост на духа, призова Кънев.

Сред номинираните беше алпинистът Боян Петров, който изчезна в началото на май при опит да изкачи хималайския връх Шиша Пангма. Грамота на негово име получи неговата съпруга. "Надявам се неговите дела да продължат, той вече е направил една пътека, от нас зависи как ще я и извървим до края", каза тя, като получи наградата.

Ренета Томова, която почина непосредствено след раждането на първото си дете, също беше отличена със специална грамота за застъпничеството й зад природозащитни каузи и подпомагането на деца със специални нужди. След нейната кончина бяха повдигнати въпросите за качеството на родилната грижа у нас.

Легитимна форма на модерно робство се разпространява ежедневно в страната ни и в момента засегнати от нея са 7000 души, които са под запрещение. Кампанията 7000 получи наградата за доблест на Българския хелзинкски комитет за упоритостта и волята да се отстояват правата на хората в обществото.

Като съвременен будител беше отличен екипът на Love guide.

Майките от палатките учредиха Гражданска инициатива

Майките от палатките учредиха Гражданска инициатива

Искат цялостна реформа в политиките за хората с увреждания в страната

Журналист на 2018 година стана Димитър Стоянов от "Биволь" за разкриването на аферата "Джи Пи гейт". За свободата на словото е най-тъмно и най-черно. За съжаление в момента в България повечето от колегите журналисти са на една хранилка, самоцензурират се и оставят истината встрани, защото истината къща не храни", заяви Марияна Кацарова.

Търсачът на истина няма нужда да се харесва на всички, напротив. Журналистът търсач на истина може, даже трябва да се страхува, защото няма по-човешко чувство от това да се страхуваш. Трябва да имаш сърце.

Тя цитира думите на Анна Политковская, която беше убита заради работата си, свързана с чеченската война: "Силни ръце, които са лишени от сърце, обикновено подписват смъртни присъди."

Гражданите доказаха, че не могат да бъдат обиждани, обяви Мая Манолова

Гражданите доказаха, че не могат да бъдат обиждани, обяви Мая Манолова

Заслужена победа за протестиращите майки

Призът Активист на годината беше връчен на Фондация "Глас", Младежка организация "Действие" и Фондация "Абилитис" за обединени действия в защита правата на ЛГБТ обществото.

Отличието за постоянство и храброст получи учителят Андриан Христов от с. Иваново, който прие деца бежанци да учат в неговото училище на фона на демонстрации против тях. "Нашата мисия е да възпитаваме, да образоваме, приобщаваме", подчерта той при получаването на наградата си.

Правата на жените също попаднаха във фокуса. За тази година над 20 жени у нас са загубили живота си заради различни форми на насилие. Специален приз за защита на жертвите на домашно насилие получи Български фонд за жените и клуб "Не си сама". Организациите се застъпват за женския активизъм, за широк дебат по темите, свързани с агресия и дискриминация на женския пол.

Институциите не знаят колко са жертвите на насилие у нас

Институциите не знаят колко са жертвите на насилие у нас

Жертви на насилие са повече деца, отколкото жени

Годишните награди са разпределени в шест категории, като журито определя една подгласна награда и наградата Човек на годината.

Комисията е в състав: Красимир Кънев председател на БХК, журналистът Татяна Вайсберг, Красимира Величкова, адв. Александър Кашъмов, Явор Гечев от Фондация "Четири лапи", журналистът Марияна Кацарова, съдия Петко Петков, адв. Даниела Михайлова и Яна Бюрер Тавание - член на УС на БХК.

На официалната церемония присъства и националният омбудсман Мая Манолова. Тя получи благодарности от родителите на деца с увреждания за приноса и подкрепата на институцията.

"Абсолютно заслужена награда. Мисля, че тя е и за урока, който майките на деца с увреждания дадоха на цялото българско общество. Колкото и невъзможна да изглежда една кауза, ако е справедлива, тя се случва", заяви омбудсманът Мая Манолова. Наградата, според нея, е и затова, че майките са събудили българското общество.