Парламентът се спъна в събирането на кворум. В началото на заседанието се регистрираха 119 депутати, което не е достатъчно, за да започне работа.

Председателят на парламента Цвета Караянчева даде 15 минути почивка, за да има време депутатите да се съберат. Днес те трябва да решат окончателно за разследващия прокурор главния прокурор. БСП и ДПС не се регистрираха.

След почивката се събраха 122 депутатите. Така парламентът започва работа.

Прокурорът, разследващ главния – декоративен намордник или с обсесия?

Прокурорът, разследващ главния – декоративен намордник или с обсесия?

Депутатите приеха на първо четене предложенията на ГЕР

Припомняме, в началото на декември ГЕРБ предложиха да се създаде фигурата на разследващ прокурор, който да разследва обвинител №1.

Законодателната инициатива цели да се отговори на препоръките на ЕК, както и на Венецианската комисия.

През ноември 2019 година тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов се срещна с експерти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към страната ни за разследването на главния прокурор и реформата в съдебната система.

Прокуратурата не приема да има отделен прокурор, разследващ главния.

Очакванията са прокурорът, който да разследва главния прокурор, да бъде избран от март 2021 г.

Вчера на 28 януари депутатите приеха на първо четене предложените от ГЕРБ промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за създаване на длъжността прокурор, който ще разследва главния прокурор.