Депутатите приеха на първо четене предложените от ГЕРБ промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за създаване на длъжността прокурор, който ще разследва главния прокурор. Законопроектът не мина без спорове в пленарна зала. Най-много критики се чуха от страна на депутатите от БСП.

Възнамеряваме законопроектът за прокурор, разследващ главния прокурор, да стане факт до края на мандата на това Народно събрание, посочи герберът Красимир Ципов. По думите му в последните години активно се обсъжда темата за отчетността на главния прокурор. Не по-малко от шест от членовете на прокурорската колегия ще внасят кандидатурата на този прокурор. Той ще се избира от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство, не по-малко от 13 гласа от членовете.

Идеята за независим прокурор била с политическа, не с юридическа цел

Идеята за независим прокурор била с политическа, не с юридическа цел

Според Зинаида Златанова се създава втора фигура на главен прокурор

Свидетели сме на поредната каша на управляващите, заяви социалистът Филип Попов по време на дебатите за промените в НПК, с които се създава прокурор, който ще разследва главния прокурор. "След като превърнаха темата за главния прокурор в религиозен ритуал вече никой не смее да зададе логичния въпрос: Как може главният прокурор да влияе - като ги назначава, уволнява или наказва", попита Попов, според когото това е в правомощията на ВСС, а това, което прави всесилен главния прокурор е Законът за съдебната власт. Филип Попов коментира, че гражданите търпят нарушението на правата си, защото нямат средства за да посрещнат разходите на евентуален процес. 

За червения депутат Тодор Байчев се създава декоративен намордник на главния прокурор: "Няма как да подкрепим предложението на ГЕРБ, защото се възпроизвежда моделът на Иван Гешев чрез разследващия прокурор Гешо Иванов." Байчев подчерта, че проблемът не е във фигурата, а в безконтролната работа на прокуратурата.

Реално според БСП с промените в закона не са спазени препоръките на Съвета на Европа и Венецианската комисия да се ограничи прокурорската квота при избор на такава фигура или тя да бъде с юридическа компетенция, но различна от прокуратурата.

"Нещата с фигурата на разследващ главния прокурор напомнят скорошното фиаско на управляващите с Конституцията. Признайте си, че и вие усещате, че нещо не е наред, че има нещо сбъркано в цялата работа", призова управляващите заместник-председателят на Парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков.

"Не знам как си представяте съвместното съществуването на тези две фигури в правния мир - на главния прокурор и неговото алтер его - разследващия главния прокурор. Не знам как си го представяте - единият ще гони, другият ще бяга, единият ще рови и другият ще крие. Двамата ще стоят един срещу друг като в уестърн, ще се гледат в очите и ще се чудят кой пръв ще посегне към Наказателния кодекс ли", попита и социалистът Зарков.

За Крум Зарков от БСП има нещо нелогично. Този разследващ прокурор ще има работа само върху един човек - обвинител номер едно. Според Крум Зарков този разследващ прокурор ще развие обсесия. Объркана е цялата концепция, заяви Зарков и предупреди, че за 4 хиляди години писмено законодателство никой не е се е сетил да създаде такава фигура. 

Изборът на разследващия главния прокурор можело да става по конкретен казус

Изборът на разследващия главния прокурор можело да става по конкретен казус

Боян Магдалинчев уверява, че съдебната система продължава да работи с немалки темпове

Припомняме, в началото на декември ГЕРБ предложиха да се създаде фигурата на разследващ прокурор, който да разследва обвинител №1.

Законодателната инициатива цели да се отговори на препоръките на ЕК, както и на Венецианската комисия.

През ноември 2019 година тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов се срещна с експерти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към страната ни за разследването на главния прокурор и реформата в съдебната система.

Прокуратурата не приема да има отделен прокурор, разследващ главния.

Очакванията са прокурорът, който да разследва главния прокурор, да бъде избран от март 2021 г.