Правна комисия прие промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) на ГЕРБ. С промените се въвежда фигурата на прокурор, който ще разследва главния прокурор.

Искаме да отговорим на очакванията на гражданите и на нашите европейски партньори за възможността да се разследва главния прокурор при евентуално извършване на престъпление, обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Прокурорът, който ще разследва главния прокурор, ще се избира от ВСС. Той трябва да бъде номиниран от минимум шест члена на прокурорската колегия. Предлага се мандатът му да е седем години. Християн Митев от ОП подкрепи проекта заради очакванията на българските граждани.

От прокуратурата смятат, че създаването на подобна фигура не е наложителна. И според сега действащото законодателство има възможност главният прокурор да бъде разследван. Няма пречка обвинител номер едно да бъде разследван. Прокуратурата е работила по всички сигнали, които до момента са постъпвали срещу главния прокурор.

Изборът на разследващия главния прокурор можело да става по конкретен казус

Изборът на разследващия главния прокурор можело да става по конкретен казус

Боян Магдалинчев уверява, че съдебната система продължава да работи с немалки темпове

На дискусията становището на прокуратурата беше представено от зам.-главния прокурор Красимира Филипова.

Кой ще разследва разследващият прокурор, попита социалистът Филип Попов. Атакистът Явор Нотев критикува законопроекта - смята, че той не е нужен. Категорично съм против подобен законопроект, изтъкна Нотев.

Тодор Байчев от БСП прогнозира, че ще се възпроизведе изборът на главния прокурор. Както той обясни - тези, които са избрали Иван Гешев, сега ще изберат Гешо Иванов.

Славен е този мандат на Народното събрание, и според Крум Зарков, който изтъкна, че човек, ако следи дебатите, ще получи преплитане на мозъка. Когато не можеш да реформираш една институция, създаваш друга, смята червеният депутат.

Идеята за независим прокурор била с политическа, не с юридическа цел

Идеята за независим прокурор била с политическа, не с юридическа цел

Според Зинаида Златанова се създава втора фигура на главен прокурор

Припомняме, в началото на декември ГЕРБ предложиха да се създаде фигурата на разследващ прокурор, който да разследва обвинител №1.

Законодателната инициатива цели да се отговори на препоръките на ЕК, както и на Венецианската комисия.

През ноември 2019 година тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов се срещна с експерти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към страната ни за разследването на главния прокурор и реформата в съдебната система.

Прокуратурата не приема да има отделен прокурор, разследващ главния.

Очакванията са прокурорът, който да разследва главния прокурор, да бъде избран от март 2021 г.