Патриотите бранят "Света София" в Истанбул да не стане джамия. В декларация от името на парламентарната група Красимир Богданов осъди възможността и определи това като посегателство върху световно културно наследство.

Днес се очаква решението на турския съд. Това решение отваря пътя за повторното обявяване на православната катедрала в джамия, недоволни са патриотите. Богданов припомни, че през 1934 година президентът Кемал Ататюрк обявява храмът за музей.

Днес катедралата "Света София" е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО . Тя е и един от най-посещаваните културни паметници. Патриотите припомниха, че редица православни държави са изразили притеснението си от евентуалното решение на турските съдебни власти.

Припомняме, че вчера съдът в Турция одобри превръщането на "Света София" в джамия.

Припомняме, че Реджеп Ердоган предложи да се върне статутът на джамия на масивната сграда от VI век, която първоначално е изградена като християнски храм, а днес е един от най-посещаваните туристически обекти в Турция и обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

Турция не за първи път заплашва да превърне "Света София" отново в джамия и натискът за това става все по-силен.

На 29 март 2019 г турският президент обяви в навечерието на местни избори, че иска да промени "Света София" в джамия.

След като миналия месец стана ясно, че Турция може да превърне "Света София" отново в джамия- това предизвика серия от недоволства.

На 1 юли държавният секретар на САЩ Майк Помпео настоя Турция да не превръща в джамия бившата древна базилика.

Същевременно обаче, Ердоган видя атака срещу срещу суверенитета на Турция в критиките за "Света София".

На 2 юли Турският съд отложи решението за превръщането на черквата "Света София" в джамия.

След коментарът на Помпео, не закъсня и реакцията на Руската православна църква, която заяви , че превръщането на "Света София" в Истанбул от музей в джамия е "неприемливо".

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил заяви, че заплахата, която тегне над "Света София" е заплаха за цялата християнска цивилизация.