Държавният секретар на САЩ Майк Помпео настоя Турция да не превръща в джамия бившата древна базилика "Света София" в Истанбул, която сега е музей, противопоставяйки се на предложението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за възстановяването на статута на джамия на обекта, който е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, съобщава "Франс прес".

България не трябвало да реагира остро на превръщането на "Св. София" в джамия

България не трябвало да реагира остро на превръщането на "Св. София" в джамия

Ние сме малка страна на пътя на бежанския поток, напомня историк

"Приканваме турските власти да продължават да поддържат "Света София" като музей, като илюстрация на ангажимента им да уважават културните традиции и богатата история, които са оформили турската република, и да гарантират, че "Света София", ще остане отворена за всички", настоя Помпео.

Ердоган, при управлението на който религиозният консерватизъм е във възход, подчерта, че превръщането на "Света София" в музей е било "много голяма грешка".

Древната базилика от VI век, където са били коронясвани византийските императори, е била превърната в джамия през XV век след превземането на Константинопол от османците през 1453 г.

"САЩ смятат, че всяка промяна на статута на "Света София" би ограничила наследството на тази забележителна сграда", изтъкна още американският държавен секретар.

Турция може да превърне "Света София" отново в джамия

Турция може да превърне "Света София" отново в джамия

Има призиви да покажат заедно, "с първата молитва в Света София, че Турция не е старата Турция"