Федерация "Български форум" внесе официално писмо в Министерство на здравеопазването, с което напомни на държавните институции за ангажимента им да осигурят лекарства за хронично болните пациенти. В пациентската организация са получили много сигнали от пациенти, че не могат да си осигурят нужното лечение, което води до компрометирането му. Те призовават МЗ да извърши нужното и да въведе временна забрана за износ на лекарства, като периодът, в който забраната трябва да важи, включва един месец след отмяната на извънредното положение.

Според Иван Димитров, председател на "Български форум", в момента в страната липсват лекарства за ревматологични, дерматологични заболявания, пациенти с лупос почти всички хронични. Липсват медикаменти дори и за диабетиците - инсулин.

Пациенти се жалват в комисията по дискриминация за липса на лекарство

Пациенти се жалват в комисията по дискриминация за липса на лекарство

Лекарството патисаран се прилагало у нас само по клинични изпитвания

Според Димитров лекарствата са изнасят за трети страни.

За news.bg Димитров подчерта, че казусът с липсата на лекарствата за хронично болни стои още от проекта за Националния рамков договор (НРД) в който е записано, че касата няма да заплаща повече от две лекарства за едно заболяване. Това становище провокира масова паника не само сред пациентите, които изпитват трудности да закупят своите лекарства, а и остра реакция у някои лекари.

Като цяло през последните 2 години проблемът е сериозен при трансплантираните. Ако един месец всичко е наред, на втория - третия месец лекарства започват да липсват, проблемът са оправя след сигнал до медиите.

Димитров че големите дистрибуторски фирми, купуват лекарствата от фирмите производители и след това те не се появяват в аптечната мрежа, а напускат България и българските пациенти остават без лечение. Той обяснение, че е имало случаи, в които хронично болни пациентите не са имали лекарства по 2-3 месеца.

От новия Рамков договор: хронично болните плащат от третото лекарство

От новия Рамков договор: хронично болните плащат от третото лекарство

Личните лекари са обезпокоени са състоянието на пациентите си

"Ако един пациент трансплантиран с хронично заболяване не пие 24 часа лекарства, организмът му започва да създава антитела. Тези лекарства карат организма да не създава антитела на трансплантирания орган и започва реакция на отхвърляне", коментира още Димитров.

Той заяви, че от Федерацията искат от държавата в тази криза поне един месец след приключване на карантината да не позволява на нито една дистрибуторска агенция да изнася лекарства. Това е особено важно в период на извънредно положение, тъй като при липса на лекарства, съответните пациенти ще трябва да бъдат приети в специализирани в болници, а в момента това би било още по-опасно. Освен това ще се запълнят допълнително болниците.

Високата смъртност в България - заради сърдечносъдови проблеми

Високата смъртност в България - заради сърдечносъдови проблеми

България отново е с най-висока смъртност в ЕС

За съжаление никой не може да каже нищо на дистрибуторите какво да правят. Държавата обаче не защитава правата на пациентите, е мнението на Иван Димитров.

"Хората се паникьосват. Ще се стигне до там хората да психясат заради всичко, което се стоварва от екрана. Нека има адекватност към народа. Нека помогнат и успокоят хората. През 2009 г. имаше 61 милиона човека заразени от свински грип, а сега са 2 милиона заразени от коронавирус, тогава умряха над 250 хиляди човека, а никога досега не е имало такава паника", заключи той.