От 3 февруари Интензивното отделение на Педиатрията "Иван Митев" в София, в което се приемат най-тежките случаи на болни деца от цяла България, започва да работи отново.

Добрата новина съобщи директорът на болницата директорът д-р Димитър Русинов, който заедно с екип от лекари, началника на Клиниката по пулмология и интензивно отделение и момичетата от каузата "За доброто" представиха ремонта на отделението.

Интензивното отделение на Педиатрията затвори, след като в края на ноември миналата година напуснаха лекари от болницата, сред тях и анестезиологът. А без анестезиолог клиниката няма как да функционира.

Кризата в Педиатрията настъпи след случая с починалото 3-годишно момченце, което беше преминало през 3 болници, една от които "Иван Митев". Имаше и разследване, а директорът й временно отстранен заради разследване дали е имало забавен прием и лечение на детето. След това напуснаха и петима лекари.

Педиатричната болница в София няма да приема по спешност
Обновена

Педиатричната болница в София няма да приема по спешност

Спешните случаи с деца се поемат от три болници в София

От следващата седмица обаче: "С висока скорост, да се набере инерция и всичко това в името за борбата за децата на България", каза днес доц. Даниел Илиев, началник на Интензивното отделение.

Двама анестезиолози вече са наети на работа, единият започва от следващия понеделник, когато започва работа и отделението, а следващата седмица в работата се включва и още един анестезиолог. Всички места на напусналите лекари са попълнени, единствено не достигат медицински сестри.

Отделението се състои от 12 легла - 6 интензивни и 6 пулмология. Сега са затворени 8 легла и се приемат само спешни случаи на болни дечица на 4 легла.

От другата седмицата работата на отделението ще е в пълен обем и спират да се препращат деца в Национална кардиологична болница и "Пирогов".

Лекари от педиатричната болница защитават с декларация отстранения директор

Лекари от педиатричната болница защитават с декларация отстранения директор

Според тях колегите им са направили всичко необходимо

"Бяхме принудени да затворим, но пък през това време направихме нещо добро", каза директорът на болницата Димитър Русинов.

И заедно с Кремена, Надя и Дими обясниха, че само за три седмици е направен ремонт на клиниката.

Момичетата от кауза "За доброто" са спали буквално в отделението, за да организират ремонта.

И сега децата се посрещат с мишчици и птиченца по стените, нарисувани абсолютно безвъзмездно от най-добрите художници на България. Изцяло освежени стени, мазилка, свежи цветове и приказни герои, нови удобни легла със специални дюшеци и весели чаршафи.

А лекарите се похвалиха и с нова апаратура, закупена от събраните дарения - нов стол за манипулации, нов пистолет за интраосални игли, нови хладилници за лекарства и много други удобства.

Всичко това е станало благодарение на даренията на хиляди българи, достигнали 22 000 лв., и на безвъзмезден труд на доброволци.

А от "За доброто" споделиха, че след като по своя воля са събрали пари за ремонт на Нефрологичното отделение миналата година, за което имаше оплаквания от родители за тежки условия, сега лекарите в болницата са ги помолили да им помогнат отново.

"Тежък разговор в тягостна обстановка, лекарите ни помолиха да им помогнем, но ние не се интересуваме защо държавата не дава парите, а се борим в името на децата", каза в заключение Кремена от каузата "За доброто".