Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов коментира, че не вижда нищо нередно в граничните проверки и изискваните такси. Това заяви той пред БНТ по повод становището на Кати Пири, че български граничари изнудват турски гастарбайтери. "Това са нормални практики и задължителни изисквания. Ако някой плаща, за да не му се даде винетка - това е нещо друго", обяснява вицепремиерът.

Няма да допусна България да е боксова круша, изригна Джамбазки

Няма да допусна България да е боксова круша, изригна Джамбазки

Тези гастербайтери били нагли, груби и арогантни

Според него всяка държава използва да събира пари от преминаващите. "Е, как няма да плащат ще плащат, разбира се", изтъкна Симеонов и добави, че в България турските гастарбайтери са наболял проблем.

Имаме 200 оплаквания от граничарите, пише Кати Пири на Джамбазки

Имаме 200 оплаквания от граничарите, пише Кати Пири на Джамбазки

Холандската евродепутатка припомня задълженията на нашите граничари

Зам.-министър председателя изтъкна предимствата на тол системата - "не вие и аз да плащаме за ремонтите", а тези, които най-много експлоатирали пътищата.

По повод преместваемите обекти по курортите, вицепремиерът обясни отново за планираните законопроекти. "Има текстове, които позволяват поставяне на преместваеми обекти по плажовете и в населени места", информира Симеонов и добави, че според него времето на преместваемите обекти и този вид търговия отдавна е отминало. Валери Симеонов изтъкна още, че бранша също не иска преместваеми обекти в националните курорти.

"Това е лакомия в рамките на един сезон някой да забогатее", категоричен е вицепремиерът. Според него поставянето на преместваеми обекти е продукт на корупционни сделки с концесионера.

Промени в Закона за туризма определят статута на националните курорти

Промени в Закона за туризма определят статута на националните курорти

Регулират инфраструктурата, архитектурния им облик и всички въпроси, свързани с преместваемите обекти

Симеонов иска тотална забрана за бараките. По негово мнение курортите предлагат море и плаж, и затова идват туристите. "Тези обекти приличат буквално на бежански лагер. Те пречат за достъпа на това, за което туристите са дошли-морето и плажа". Симеонов не иска да "продължаваме да рушим туризма с актове на министерството".

"Крайният резултат е наредени като китайска стена бараки, които закриват плажа", погневи се Симеонов.

"Според мен цялата концепция за концесии на плажовете е тотално сбъркана. България получава 8 млн. лв., на година за всички плажове по Черноморието. "При всички случаи концесионерите реализират може би десетократно повече", отговори Симеонов на въпроса какви приходи имат фирмите, взели концесия.

"Плажът е територия на беззаконието", произнесе се Симеонов. Той иска да могат хората, които идват, да получат това, за което са дошли - плаж и море.

Валери Симеонов иска ликвидирането на "Слънчев бряг" АД

Валери Симеонов иска ликвидирането на "Слънчев бряг" АД

Дружеството узаконява уродливите бар кролове, смята вицепремиерът

На въпрос, Симеонов отговори, че в Албена собствеността е друга. Според вицепремиерът по отношение на националните курорти, трябва да се премахне двойната собственост както в "Слънчев бряг" и "Златни пясъци".

"Слънчев бряг" АД е корупционно мнозинство, което прави тротоарите неизползваеми, смята Симеонов. "Файтони, влакчета с по десет вагони и всякакъв друг вид сган", се движела по алеите в курорта според вицепремиера.

"Който събира парите, трябва да инвестира. Община Несебър е готова да инвестира", категоричен е Валери Симеонов.

Само 6% от туристите в Слънчев бряг купонясвали, обяснява Валери Симеонов

Само 6% от туристите в Слънчев бряг купонясвали, обяснява Валери Симеонов

Всичко останало са семейства

Причината аз да се намеся е спазване на закона по Черноморието, не аз да си направя някак реклама, а защото РЗИ, НАП и полицията не се чувстват сигурни при тези проверки. Проверки не се правят или се правят със страх. Когато хората разбират, че тяхната дейност не е ялова, и обречена на неуспех, всичко върви добре". По думите на Симеонов, 350 млн. лева повече, ще бъдат доходите от курортите тази година сравнено с миналата. "Само ДДС от Варна за юли-юни е 14 млн. повече".

"Слънчев бряг" протестира срещу проверките на Валери Симеонов

"Слънчев бряг" протестира срещу проверките на Валери Симеонов

Проверки в дискотеките имало и снощи

За проверките за шума Симеонов каза "щеше да е една неособено атрактивна новина, ако не беше реакцията на служителите, татуирани до носа и силиконките - те си изиграха ролята, ставаше въпрос за дисциплиниращия ефект", обясни Симеонов.