Протест на 8 ноември ще има. Това заяви пред БНТ Илия Кузманов от синдиката на служителите в МВР. Предстои среща с вътрешния министър. Полицаите за изключени, по думите му, от тези служители на администрацията, които ще получат увеличение на заплатите. Какво ще им предложи силовото ведомство, Кузманов не знае.

Над 20 000 карантинирани лица се контролират от полицията. Колко са засегнатите служители на реда се пазело в тайна, по думите му. По негови данни поне 700 полицаи са засегнати от коронавируса от началото на пандемията.

Огорчението сред полицаите било много голямо, както каза Кузманов. Сериозно трябва да се увеличи перото за капиталови разходи в бюджета на МВР за следващата година, по мнението му. Полицейски протест показва деформация в системата и държавата.

Христо Терзийски: 10% увеличение на заплатите в МВР догодина

Христо Терзийски: 10% увеличение на заплатите в МВР догодина

Заложената сума за над 48 хиляди служители е повече от 154 милиона лева

Крачка назад от достойнството си не можем да направим, категоричен бе той. Полицаите продължавало да работят за преодоляване на пандемията.

Припомняме, униформените настояват работата им по време на извънредната ситуация с коронавируса да бъде оценена, включително и финансово - така както в другите 34 държавни структури, чиито възнаграждения бяха увеличени с 30%.

На 29 октомври полицаи от Благоевград излязоха на мълчалив протест.

Ден по-късно министърът на вътрешните работи Христо Терзийски заяви, че от нова година всички служители на МВР ще получат 10-процентно увеличение на заплатите.