Въпросът за демонтиране паметника на Съветската армия се повдига от позабравени или нови кандидати за слава от политическия спектър, предимно от дясно. Поводът е повече за вътрешнополитическа употреба, без да се мисли доколко това работи за България в очите на външния свят, на Русия и на собствените ни очи.

Това заяви на брифинг в София проф. Захари Захариев, който заедно с представители на организации на българските антифашисти, ветерани от войната и представители на творчески съюзи се обяви категорично против демонтажа.

По думите на проф. Захариев в конкурса за изграждане на паметника, който е замислен с цел да олицетворява историческата традиция между народите на България и народите на СССР, както и съпричастието на България в борбата с хитлерофашизма, участват много изтъкнати имена на българската култура - архитекти, скулптори и художници. Конкурсът за паметника се печели от личности в колектив - набор от имена, трайно влезли в духовната и културна история на България.

От съюза на художниците припомниха, че един от участниците в творческия колектив за изграждането на паметника - архитект Любен Нейков, е автор на парковото пространство през 1936 година - при една друга власт.

Искането влиза в грубо противоречие с редица международни правни документи, на първо място договора за приятелство с Русия, заяви Захариев и припомни изявление на Бойко Борисов още от времето когато е бил главен секретар на МВР, че исканията за демонтаж на паметника на Съветската армия са празна политическа шумотевица и България няма да позволи подобни вандалски актове, които да разрушат отношенията с Русия.

Според проф. Захариев този акт е насочен и срещу сегашното правителство в контекста на спора кой представлява дясното у нас.

Председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев изтъкна, че атаката на група хора, които искат премахването на Паметника е с цел да се каже, че фашизмът не е толкова лоша идеология, да се прекъсне емоционалната връзка с Русия.

Той добави, че в Унгария има 940 паметника на Съветската армия, в Полша - 501. Подобни паметници има и в Норвегия - в Осло, Финландия, Франция. Не съм чул някъде да се поставя този въпрос, само тук някои централи нямат работа, подчерта Петев, като изтъкна, че 2,5 милиона войници на тази армия са загинали в Европа.

Нека не сме Ганьовци, призова той и припомни, че преди години един кмет е направил бирен фест пред паметника и сложил тоалетни.

Петев цитира анкета на вестник „24 часа", според която 71 % от гражданите на София са против посегателство срещу паметника. По думите му това проучване кореспондира с резултатите от друго проучване, в което 73% са изразили мнение, че Русия е най-близък приятел на България.

От Съюза на българските художници подчертаха, че мнението на художниците е еднозначно и то е да не се посяга при никакви обстоятелства на паметника на Съветската армия, тъй като той носи времето такова, каквото е, независимо дали ни харесва или не.

Бяха припомнени кадри от кинохроники, които показват как през 1941 година българският народ с хляб и сол посреща германската армия и как същият този народ след три години посреща Съветската армия. Хората, които сега искат това, преди заклеймяваха американския империализъм и еврейски ционизъм, изтъкнаха художниците.

Според Милен Вълков - председател на Съюза на българските журналисти, при събарянето на мавзолея България не е постигнала нищо друго освен, че Си Ен Ен я направи за смях пред света.

Той даде пример с Египет, където е водено едно от най-важните сражения през Втората световна война - битката при Ел Аламейн. „Там сега има паметник на английската армия, на германската армия, на гръцката рота, на италианските части и египтяните водят там своите гости".