Отново се е разпалил пожарът в Гърция в непосредствена близост до територията с България, съобщи Нова телевизия. Огънят е достигнал до границата на страната ни.

Гасенето на пожара по въздух от гръцка страна е било спряно заради влошаване на времето в района.

Борбата с огнената стихия в Северна Гърция край границата с България продължава вече няколко дни. Вчера беше оповествено, че пожарът е овладян, но днес той се резгоря с нова сила.

В късния следобед пожарът на няколко места премина граничната бразда, но огнищата са били бързо потушени с общите усилия на огнеборци, горски служители и военни. Навлезлият на територията ни пожар е бил низов, но българските власти се опасяват да не се превърне във върхов заради спецификата на нашите гори.

В най-близките до границата български села в община Сандански - Голешово и Петрово, обстановката все още е спокойна, съобщи Нова телевизия.

МВР предлага на Гърция помощ за пожара до границата ни

МВР предлага на Гърция помощ за пожара до границата ни

Калин Стоянов проведе видеоконферентен разговор ресорния министър на Гърция

Министерството на отбраната информира и за нов пожар от днешния ден в Пловдивско. Той гори в района между селата Драгомир в община Съединение и Мало Крушево в община Хисаря.

В гасенето участва военен хелокоптер, по искане на пловдивския областен управител.

БТА информира, че по данни от пожарната горят изоставени лозя и стърнища. Сигнал е получен около 13 часа. Няма опасност за населението. В гасенето участват огнеборци и доброволци. Затруднява ги силният вятър, който често мени посоката си. На терен са също три трактора.

Пожар пламна край жп гара Дъбово

Пожар пламна край жп гара Дъбово

Огънят е тръгнал от скъсана контактна мрежа

От МВР съобщават, че пожарът по границата от гръцка страна е достигнал до 50 м от браздата. Силен вятър от юг е разпалил огъня този следобед. Пожарникари, военнослужещи, горски служители и високопроходима техника са на място в готовност за гасене на пожара при навлизането му у нас. В готовност са и хеликоптери. Няма опасност за населени места.

Пожарът в Пловдивско е обхванал площ от около 50 дка. На терен са шест противопожарни автомобила, огнеборци и горски служители. Няма опасност за околните села.

Локализиран е пожар в сухи треви и храсти между хасковските села Пъстрогор и Лефка, избухнал около 15 часа днес. На място остават да дежурят два екипа огнеборци.

Задържаха тракторист, предизвикал пожар край Стрелча

Задържаха тракторист, предизвикал пожар край Стрелча

Пламъците са обхванали около 100 дка сухи треви

Към 18 часа служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението участват в ликвидирането на 38 произшествия, с 128 единици техника и 354 служители.

Тази сутрин пожар е пламнал и в близост до Дома за медико-социални грижи за деца "Майка и дете" в Стара Загора, информира по-рано БТА. Следобед началник ътна група "Оперативен център" към регионалната дирекция на пожарната старши инспектор Михаил Михов съобщи за агенцията, че огънят е локализиран. По думите му мястото е останало под наблюдението на два има два екипа на пожарната - единият екип е бил разположен към дома, а другият в района на дерето към квартал "Лозенец". Пожарът е засегнал площ от около 15 декара. Той е избухнал около 10.30 часа тази сутрин. На място веднага са изпратени три пожарни автомобила и две водоноски на община Стара Загора.