Делото срещу братя Бобокови и Красимир Живков ще се гледа от председателя на Специализирания наказателен съд Мариета Райковска, съобщи БНТ.

При разпределението беше изключен само съставът, одобрил споразумението срещу други трима разследвани за аферата "боклукгейт".

Съдия Райковска предстои да се запознае с делото. То е в голям обем и тя не се ангажира дали ще успее да насрочи разпоредителни заседание в едномесечен срок.

Вчера бе съобщено, че специализирана прокуратура предаде на съд шестима по разследването за нерегламентирано управление на опасни отпадъци.

Обвинения са повдигнати на братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия зам.-министър Красимир Живков, ботевградския бизнесмен Васил Коцев, Николай Миховски и И.Хр.

Братя Бобокови и Красимир Живков отиват на съд за незаконните боклуци

Братя Бобокови и Красимир Живков отиват на съд за незаконните боклуци

Прокуратурата е събрала над 540 тома материали по делото

Предвидените наказания за ръководителите на престъпната група са затвор от 5 до 15 години, а за участниците в престъпното сдружение - от 3 до 10 години.

При разследването по делото бяха извършени огледи на местопроизшествия в землищата на област София, Червен бряг, село Рупци, Плевен и Лом, обл. Монтана. Бяха установени 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни. Част от намерените опасни отпадъци бяха заровени на различни нерегламентирани места в страната. Те не са били управлявани в съответствие със Закона за управление на опасните отпадъци, поради което е била създадена опасност за здравето на хората и са причинени немаловажни вреди за околната среда.

Внесените в Специализирания наказателен съд материали по делото са в обем от 546 тома. Приложени са и събраните в хода на разследването веществени доказателства, които също са в значителен обем.