Специализирана прокуратура предаде на съд шестима по разследването за нерегламентирано управление на опасни отпадъци.

Обвинения са повдигнати на братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия зам.-министър Красимир Живков, ботевградския бизнесмен Васил Коцев, Николай Миховски и И.Хр.

Атанас Бобоков и Красимир Живков са предадени на съд за това, че са ръководили организирана престъпна група, чрез която в период от около пет години са извършили следните престъпления: престъпление по служба;лъжливо документиране; управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда; управляване на отпадъци не по установения ред и трансграничен превоз на опасни отпадъци в нарушение на установения ред.

Обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност и за вторични престъпления - Атанас Бобоков - за това, че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, а Красимир Живков е предаден на съд и за извършено престъпление против народното здраве и околната среда, като то е извършено в съучастие с Васил Коцев.

Повдигнаха обвинения на Красимир Живков и братя Бобокови

Повдигнаха обвинения на Красимир Живков и братя Бобокови

Очаква се да бъде внесено искане за постоянен арест

Освен за участие в ОПГ Николай Миховски и Васил Коцев са обвинени и за документни престъпления и такива против народното здраве и околната среда. Пламен Бобоков е предаден на съд за участието си в организираната престъпна група, а И.Хр. е обвинена само за документно престъпление.

Предвидените наказания за ръководителите на престъпната група са затвор от 5 до 15 години, а за участниците в престъпното сдружение - от 3 до 10 години.

За извършените екологични престъпления се предвижда затвор от 10 до 20 години и глоба от 15 до 50 000 лева.

За документните престъпления предвиденото наказание е лишаване от свобода до 5 години и лишаване от право на лицето да заема определена държавна или обществена длъжност.

Бобокови заровили у нас над 17 000 тона боклуци чрез фиктивни дружества

Бобокови заровили у нас над 17 000 тона боклуци чрез фиктивни дружества

Над 7 700 тона от отпадъците са опасни

При разследването по делото бяха извършени огледи на местопроизшествия в землищата на област София, Червен бряг, село Рупци, Плевен и Лом, обл. Монтана. Бяха установени 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни. Част от намерените опасни отпадъци бяха заровени на различни нерегламентирани места в страната. Те не са били управлявани в съответствие със Закона за управление на опасните отпадъци, поради което е била създадена опасност за здравето на хората и са причинени немаловажни вреди за околната среда.

Внесените в Специализирания наказателен съд материали по делото са в обем от 546 тома. Приложени са и събраните в хода на разследването веществени доказателства, които също са в значителен обем.

Предстои Спецсъдът да определи дата за разпоредително заседание.

И в Италия разследват братя Бобокови

И в Италия разследват братя Бобокови

Европейска заповед за разследване има в прокуратурата в Румъния