210 тона е общото количество на открития загробен опасен отпадък в село Рупци край Червен бряг.

Това е установено при разследването, действията по което вече приключиха.

Установено е, че боклуците са били загробени в землището на селото в силажни ями.

Отпадъците, които не подлежат на последващо рециклиране, са били предадени за съхранение от дружество от групата "Монбат" на друго търговско дружество, което не притежава нужните инсталации за оползотворяване на опасните отпадъци, поради което те са били заровени в землището на селото.

Разследването е в рамките на образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура за организирана престъпна група, създадена с користна цел, с участието на длъжностни лица, по което привлечени като обвиняеми са братята бизнесмени Атанас и Пламен Бобоков, бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и други длъжностни лица от различни търговски дружества.

Прокуратурата открила и документи за боклука в Червен бряг

Прокуратурата открила и документи за боклука в Червен бряг

Очакваното количество на незаконния боклук е над 180 тона

Припомняме, през юли тази година в рамките на същото досъдебно производство бяха открити стотици тонове опасен отпадък в местността "Лъката" край Червен бряг.

Разследването продължава. Ще бъде извършен допълнителен оглед на площадки и помещения, разположени и в индустриалната зона в Плевен, в които също са открити огромни количества опасни отпадъци, предмет на разследване по същото дело.

Припомняме, на 9 юли леки нива на радиоактивност бяха регистрирани край Червен бряг, където прокуратурата разследва незаконно сметище за опасни отпадъци.

В началото на юли беше установено, че част от отпадъците от акумулаторни батерии, открити на 1 юли край Червен бряг, са внесени от Словакия и Румъния.

На 5 май тази година, беше съобщено за осуетяване на вноса на италиански боклук в Червен бряг.

Братята Бобокови бяха арестувани заедно с бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков заради аферата с "италианския боклук".

За сагата с италианския боклук, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България.

Радиоактивни били заровените боклуци край Червен бряг
Обновена

Радиоактивни били заровените боклуци край Червен бряг

Според Иван Гешев е имало риск от екокатастрофа