Във връзка с разследването срещу двамата братя Бобокови и зам. министър на околната среда и водите Красимир Живков, прокуратурата е открила и документи за боклука в Червен бряг.

Същевременно количеството, което е открито, надхвърля това, което беше обявено до момента. Очаква се общото количество опасен отпадък, който не подлежи на последващо рециклиране, да надхвърли 180 тона. В хода на действията по разследването са намерени и иззети придружаващи загробения товар документи с надпис Монбат-Сърбия.

Междувременно е установено, че част от този опасен отпадък е бил заровен и в стопанство в с. Рупци , общ. Червен бряг , като количеството, установено там, е около 100 тона. Предстои извършване на допълнителни огледи на площадки, на които незаконосъобразно са съхранявани опасни отпадъци, имащи отношение към воденото досъдебно производство в с. Рупци, общ. Червен бряг, гр. Плевен и Кремиковци.

Радиоактивни били заровените боклуци край Червен бряг
Обновена

Радиоактивни били заровените боклуци край Червен бряг

Според Иван Гешев е имало риск от екокатастрофа

Припомняме, че на 9 юли леки нива на радиоактивност са регистрирани край Червен бряг, където прокуратурата разследва незаконно сметище за опасни отпадъци.

В началото на юли беше установено, че част от отпадъците от акумулаторни батерии, открити на 1 юли край Червен бряг, са внесени от Словакия и Румъния.

На 5 май тази година, беше съобщено за осуетяване на вноса на италиански боклук в Червен бряг.

Братята Бобокови бяха арестувани заедно с бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков заради аферата с "италианския боклук".

За сагата с италианския боклук, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България.