Президентът изказа благодарност на посланик Горда за положените усилия за решаване на проблемите на българското национално малцинство в Молдова. "Посланикът подкрепи инициативите за запазването на Тараклийския държавен университет като стожер на българщината в Молдова", отбеляза още Румен Радев.

Държавният глава посочи, че през последните години търговско-икономическите отношения между България и Молдова също са се развили, а страната ни е водеща за молдовските туристи дестинация. Продължи успешното сътрудничество между двете страни в областта на образованието, науката и културата, заяви Румен Радев и открои заслугата на Штефан Горда за тези положителни тенденции.

Държавният глава Румен Радев удостои посланика на Молдова у нас Штефан Горда с орден "Мадарски конник" първа степен. "Това висше държавно отличие е признание за последователните усилия на посланик Горда за развитието и задълбочаването на приятелските отношения между нашите две страни през последните четири години", заяви президентът по време на церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Тараклийският университет в Молдова става филиал на Русенския университет

Тараклийският университет в Молдова става филиал на Русенския университет

Това стана ясно на срещата на Румен Радев с молдовския му колега

Държавният глава отбеляза, че в рамките на мандата на дипломата политическият диалог между България и Молдова е продължил да се развива във всички направления от взаимен интерес. "Приятелските връзки между двете държави се основават както на силните културни, духовни, исторически и религиозни връзки, така и на наличието на над 60-хилядната българска общност в Молдова, която е важна част от молдовското общество", заяви Румен Радев.

Дипломатът изказа благодарност за висшето държавно отличие като признание за усилията на цялото посолство за развитието на приятелските отношения между двата народа. "Орден "Мадарски конник" символизира борбата на българския народ за свобода, независимост и достойно място в света, а молдовците заедно с представители на други народи са се борили героично за свободата на България", заяви посланик Горда и припомни за българските семейства, намерили свой дом преди 200 години в Бесарабия, и за това, че революционерите ни Христо Ботев и Васил Левски са открили приятели на молдовска земя.

С 3 млн. лева обновяват Тракийския университет в Стара Загора

С 3 млн. лева обновяват Тракийския университет в Стара Загора

Средствата са по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.

Штефан Горда благодари за българската подкрепа по пътя на европейската интеграция на Молдова. "Страната ни се нуждае от братското рамо на Европа и на България и по-специално нужда от тази подкрепа има българският етнос, който е два процента от населението ни", заяви посланикът. Той отбеляза подкрепата на България за Тараклийския университет, който е единственото българско висше училище зад граница, както и за стипендиите за обучение у нас, които страната ни предоставя на около 300 молдовски студенти.