Бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева е убедена, че ГЕРБ отново ще бъдат първа политическа сила след предстоящите избори на 14 ноември.

В интервюто си по БНР тя заяви, че призивите за изчегъртване и омразата са силни, но краткотрайни. Целта на една партия на избори е да може да реализира своята програма чрез съставяне на кабинет. Въпреки това от ГЕРБ са готови да участват в намирането на формулата за управление.

Захариева посочи, че ГЕРБ са готови да говорят с всяка една политическа партия в парламента, за да се намери формула за съставяне на редовно правителство. Естественият ни партньор са ДБ. Крайно време е и те да осъзнаят, че няма как да се правят, че не съществуват ГЕРБ и нашите избиратели, призова бившият вицепремиер.

ГЕРБ с няколко варианта за кандидат-президент, обсъждат и Петър Стоянов

ГЕРБ с няколко варианта за кандидат-президент, обсъждат и Петър Стоянов

Важното било кандидатът да може да привлече всички, които не харесват Румен Радев

Във връзка с президентските избори, които ще се проведат на една дата с предсрочните парламентарни избори, Захариева увери, че кандидат-президентската двойка на ГЕРБ ще бъде обявена в рамките на законоустановения срок.

Президентската ни двойка има шанс да спечели дори да бъде обявена месец преди изборите, ако са добре познати имена в публичното пространство, смята Захариева.

За провежданата външна политика, Захариева е на мнение, че българи очернят репутацията на България в Европейския парламент, а "целта е да се постигнат дребни политически сметки". По думите ѝ Р Северна Македония не трябва да решава вътрешнополитическите си проблеми да се решават на гърба на България. "Винаги сме им подавали ръка в трудни моменти, но България има много ясни и изпълними условия", каза Захариева за присъединяването на РСМ в ЕС.