Седем пъти повече досъдебни производства за трафик на бежанци има от началото на годината, спрямо 2015.

Това обяви директорът на Главна дирекция "Националната полиция" Христо Терзийски в ефира на БНТ.

"Анализите на Гранична полиция показват, че август и септември са месеците с най-сериозен миграционен натиск на българо-турската граница и затова се наложи командироване на служители от жандармерията", коментира Терзийски. Жандармеристите ще патрулират в района на границата съвместно с колегите си от гранична полиция.

От събота на границата функционират КПП-т, които са разположени на основни пътища, второкласни и третокласни пътища, а също и на черните и горските пътища.

Терзийски подчерта, че това най-вероятно ще затрудни трафика към морето през оставащия летен месец. Служителите са инструктирани да предприемат интензивни проверки на бусове, ванове и други превозни средства, които могат да превозват бежанци.

Терзийски напомни, че в края на миналата година е създадено специализирано звено в дирекция "Национална полиция", което е за противодействие на нелегалния трафик и на каналджийството на бежанци.

От миналата седмица, със заповед на министър Бъчварова в 11 областни дирекции също са създадени такива звена. Звената са в пограничните дирекции като Бургас, Ямбол, Сливен, а също и в дирекциите, които обхващат основния път на трафикирането на бежанци - Пловдив, Пазарджик, София-област, както и Враца, Видин и Монтана.

Много от хората, които са обвинени получават пробация или условни присъди, но според Терзийски това е вид репресия и при повторна дейност, вече рецидивата ще бъде сериозно наказван.

Приходите от трафика на бежанци били по-сериозни, отколкото от  кражби на коли, наркотици или други криминални деяния. В много от случаите на служителите се предлагали подкупи, за да не спират водачите на МПС, които превозват бежанците.  При последния такъв случай на патрулния полицай били  предложени 1000 евро.

Често е трудно да се докаже размяната на пари между трафикираните и тези, които превозват бежанци. Терзийски обясни, че през април са направили предложение, което може би ще отправят още веднъж към Министерството на правосъдието и евентуално ще го насочат към законодателни промени. То е свързано именно с доказването на имотната облага, която получава един човек, вплетен в тази престъпна дейност.

Терзийски коментира и други актуални криминални случаи. За убийството на културиста Николай Димов във Варна той обясни, че има данни за предварителна подготовка, но не е сигурно, че целта е била умишлено убийство.

"Имаме сериозен напредък, но резултати ще обявим, когато сме сигурни, че няма да има проблем със събирането на доказателства", коментира шефът на ГД "Национална полиция".

40-годишен културист е убит във Варна

40-годишен културист е убит във Варна

Николай Димов е убит тази нощ

Жандармерията в момента е доста натоварена, не само заради командированите служители по границата, както и в курорта Слънчев бряг.

40 служители от София вчера са командировани за ден в ромската махала в Кюстендил. На място се разследвал битов инцидент. Ромите обаче отишли пред областното управление, където унищожили плочки и градинки. Образувани са 4 досъдебни производства, сред които и за унищожаване и повреждане.

С изстрели полицията в Кюстендил предотврати сбиване между цигани

С изстрели полицията в Кюстендил предотврати сбиване между цигани

Около 30 души от известните фамилии Ропотамци и Гольовци от циганския квартал "Изток" се събрали