Приключи първият етап на ремонта на кораба "Радецки". Това съобщиха от Националния исторически музей.

Припомняме, че на 9 януари сдружение "Енергийно бъдеще за България" стартира инициатива за набиране на средства за съхраняването на кораба музей "Радецки". По-късно министерски съвет гласува и отпусна средства за планов преглед и ремонт, Националният исторически музей проведе Обществена поръчка с предмет "Преглед и ремонт на Параход "Радецки".

Корабът "Радецки" се нуждае от ремонт

Корабът "Радецки" се нуждае от ремонт

Започва кампания за набиране на средства

В края на 2019 г. "Параход Радецки" беше провлечен до град Браила, Румъния, където успешно се осъществи първата част от плановия преглед и ремонт, а именно външен преглед на сух док на подводната част за установяване на годността на външната обшивка на корпуса и устройствата в подводната част не кораба.

Той премина също през преглед и изпитания на конструкцията, ремонт на корпуса и надстройките и основен ремонт на двигателните-гребните колеса.

Музейните експерти от Националния исторически музей разработват концепция за обновяване на постоянната му експозиция, представяща делото на Христо Ботев. Планирано е в началото на месец април 2020 г., корабът-музей да отвори врати и да посрещне първите си посетители.

В следващата фаза - "Ремонтни дейности, които ще се извършат на вода" от Обществената поръчка за кораб-музей "Параход Радецки" предстои преглед и ремонт при необходимост на корабните системи, устройства и механизми. Едва след това ще може да получи Корабно удостоверение за вътрешно корабоплаване от Изпълнителна агенция "Морска администрация" и ще възобнови и плавания в река Дунав.