Днес областният управител проф. Мария Нейкова взе участие в редовното заседание на Общински съвет - Приморско. Това е първо нейно включване в работата на общински съвет в областта. Повод стана входираното предложение с докладна записка от кмета на Община Приморско д-р Германов в Приморско да бъде изграден паметник на кан Тервел.

Тя обяви още, че идеята е на инициативен комитет, потърсил нейното държавническо съдействие и подкрепа точно бургаска област да е мястото, на което да се реализира родолюбивият проект, тъй като именно в този регион са се водили едни от най-решаващите битки, водени от стратега Тервел. Паметникът ще бъде позициониран върху държавна земя, като и по този начин Община Приморско няма да бъде ощетена. Нейкова категорично заяви и че средствата, необходими за проектирането и реализирането на паметника, няма да бъдат за сметка на бюджета на морската община. Те ще бъдат събрани от обществена дарителска кампания, която инициативният комитет ще обяви в най-скоро време.

Община Приморско ще стопанисва Беглик таш

Община Приморско ще стопанисва Беглик таш

За срок от 10 години

Общинските съветници гласуваха единодушно в подкрепа на предложението на кмета Германов, именно Приморско да е градът, където паметникът на великия български владетел кан Тервел ще намери своето достойно място.

С участието си днес на 27 редовно заседание на Общински съвет - Приморско проф. Нейкова отговори и на редица поставени въпроси от общински съветници, свързани с инфраструктурата, здравеопазването, социалните дейности, както и бъдещото стопанисване на плажните ивици. Областният управител апелира към общинските съветници да се работи конструктивно, да се загърбят политическите противоречия и да се вземат мъдри решения в интерес на жителите на морската община. Нейкова обяви, че кметът Германов е един от най-активните кметове в областта и винаги при необходимост и покана ще присъства на общинските сесии, за да отговаря на техни въпроси.