Проектът за АЕЦ "Белене" е финансово нежизнеспособен според експертизата на БАН, съобщава "Дневник".

През пролетта правителството възложи на учените да направят анализ на ситуацията, след като България бе осъдена да плати и приеме оборудването за централата, поръчано преди години.

Докладът все още не е публично оповестен. До края на работния ден в петък от Министерството на енергетиката не са отговорили на въпрос на "Дневник" дали докладът вече е получен във ведомството.

По-късно в предаването "Беновска пита" председателят на БАН Юлиан Ревалски заяви, че в момента се прави редакция на готовия вече доклад и в скоро време ще бъде предаден на възложителя - БЕХ. Той поясни само, че са разгледани различни сценарии - от силно песимистичен до умерено оптимистичен, като е използван математико-икономичен модел. По думите му, от възложителя зависи дали анализът ще бъде оповестен публично.

Петкова очаква доклада на БАН за АЕЦ "Белене"

Петкова очаква доклада на БАН за АЕЦ "Белене"

БАН предвижда през 2035 да има дефицит на мощности

Според изчисленията на БАН, при нормална очаквана възвращаемост за частния инвеститор приходите от експлоатацията на АЕЦ "Белене" няма как да покрият вложените пари. Единственият вариант строежът на централата да бъде възобновен, така че някак сметката да излезе, е тя да бъде изцяло държавен проект, посочва вестникът.

Проектът АЕЦ "Белене" е неефективен и е риск за националната ни сигурност

Проектът АЕЦ "Белене" е неефективен и е риск за националната ни сигурност

Площадката е на сеизмологично опасно място, припомнят извънпарламентарни сили

От БАН са изготвили стандартен финансов модел на проекта за АЕЦ "Белене", в който на базата на прогнозните приходи и разходи се прави оценка за неговата икономическа целесъобразност. В случая заданието е било да се състави модел с презумпцията за частен инвеститор (не е разглеждан вариант, при който държавата участва като 100% собственик). Използвани са данни, които са били предоставени от БЕХ - т.е. става дума за съвсем реални числа от проектната документация на замразената ядрена централа, както и информация от различни международни източници.