Атаката на президента Румен Радев срещу правителството е израз на страх от ново прокурорско обвинение срещу него. Такава позиция изрази психологът проф. Антоанета Христова в пред телевизия ON AIR. Според нея днешното му изявление, в което обяви, че сваля доверието си от кабинета Борисов 3, е било грешка.

"Анализът на днешната ситуация може да бъде на много пластове. Да започнем с най-повърхностния - реагира защитно, атакувайки, страхувайки се от това какво ще последва от следваща порция прокурорско обвинение в посока, която и ние не знаем каква ще бъде. На второ място - темата въобще да бъде анализиран морален проблем, свързан с някаква постъпка в миналото чрез изказване на Конституционния съд, го поставя в обекта на общественото внимание като човек, който трябва да дава отговори, а не да задава въпроси, както до този момент е свикнал." - коментира проф. Христова.

Румен Радев свали политическо доверие от кабинета Борисов 3
Обновена

Румен Радев свали политическо доверие от кабинета Борисов 3

В обръщение към нацията президентът изтъкна, че България не е бунище

Според нея това е свързано с риска да започне по-бързо сваляне на рейтинга на президента, а по думите ѝ това той не може да си го позволи като личност, като човек, а може би и като бъдещи перспективи, които чертае в политиката.

"Място за нова политическа партия в обществените представи няма, доколкото новите неща не се очакват с отворени обятия, а в същото време старите са неодобрявани. Българският гласоподавател се намира в много сложна вътрешно-конфликтна ситуация на взимане на решение и формиране на мнения." - каза още тя.

Проф. Христова посочи, че към днешна дата нямаме среда, която да гарантира успеваемост, на който и да е политически проект.

Пряка намеса в разделението на властите, отговори Борисов на Радев

Пряка намеса в разделението на властите, отговори Борисов на Радев

"Никога не съм казвал че ще се кандидатирам за президент", заяви Борисов

"На преден план изпъква картината на защита. На втори план е опитът да запази лидерска позиция. Когато виждаме този сблъсък - той не взима предвид, че хората са уморени от избори. В момента се управлява криза, в която е необходимо да имаш оперативно управление, за да може тя да бъде ефективно преодоляна." - посочи проф. Антоанета Христова.

Тя подчерта, че ролята на президента не е да се държи като политическа партия.

"Той заема ролята на БСП, защото те са в криза. Това обаче не оправдава смените на ролите, защото ролята на балансьор има своя смисъл в политическата среда", каза още тя.

Проф. Христова коментира, че важният ефект е, че в момента президентската институция е обявила война на Министерския съвет и отношенията са скъсани директно.

"Това е послание за липса на диалог, че институциите не функционират ефикасно и от това могат да страдат само гражданите", допълни психологът.