Определени са 1 259 728 допълнителни дози ваксини за следващите 3 месеца. Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов в сутрешния блок на БНТ. Допълнителната доставка ваксини ще бъдат от групата на РНК - "Пфайзер и Байонтех". По думите му с договорените допълни дози ваксини, вече може да се каже, че на ваксинационния план ще бъде на 100% изпълнен, даже ще бъде преизпълнен. С доставките на ваксини би трябвало това да доведе покритие от над 70% ваксинирани до края на септември месец.

Когато има повече дози, ще бъда разпределени към личните лекари и е въпрос на време да видите как бройката на ваксиниране ще расте до близо 30 000 ваксиниране на ден, категоричен бе проф. Балтов. От следващата седмица ще станем свидетели как ще се покачи желанието на хората да се ваксинират, увери лекарят. Той призова хората да се ваксинират, защото ваксинираните са много по-защитени от преболедувалите инфекцията. Хората имат доверие, защото виждат практически какво се случва, посочи проф. Балтов.

1 259 728 допълнителни дози "Пфайзер" за България от април натам

1 259 728 допълнителни дози "Пфайзер" за България от април натам

Според Борисов радостната вест показва солидарността в ЕС

Според него не може да се накарат хората да направят нещо, което е против волята им. Мерките трябва да отговарят на психическото здраве на хората, отбеляза проф. Балтов.По думите му сегашните мерки ще бъдат абсолютно достатъчни, за да се премине третата вълна и случаите на коронавирус, да тръгна надолу. "Това, което виждаме, пак казвам - психичното здраве кара хората да бъдат по-свободни. Когато взимаме мерки, трябва да мислим за психичното здраве на хората", изтъкна медикът.

Повечето от ваксинираните училите били ваксинирани в "Пирогов" с ваксината на "Модерна". Най-добрата ваксина е поставената ваксина и не можем да кажем, че ваксината на "Астра Зенека" не е по-добра от другите. Ако се води фирмена война, ние за съжаление ставаме потърпевши от тази фирмена война, но тя не се води от България, категоричен бе проф. Балтов.

3694 са новите случаи на коронавирус за ден

3694 са новите случаи на коронавирус за ден

116 души са починали

В "Пирогов" в момента има 433 души с коронавирус, над 70 в тежко състояние и 8 от приетите в последните 24 часа не са от София-град. По-различното е, че има повече нужда от кислородна терапия, която трябва да бъде качествена и да има достатъчно количество кислород, настоя проф. Балтов. В момента се харчи повече от 8 тона втечнен кислород на денонощие "Пирогов". Проф. Балтов се надява до края на април да има спад на случаите на коронавирус и отново да има планов прием и планови операции в болницата.