Засега не се обсъжда сериозно от Европейската агенция по лекарствата - ЕМА и няма заявления в ЕС от компании за прилагане на трета или четвърта доза ваксина срещу коронавирус, коментира пред БНТ проф. Илко Гетов, представител на ЕМА за България. 

Делта вариантът сваля границата на заразените и се заразяват по-млади и деца. Политиката за ваксиниране на децата е от компетенцията на националните здравни органи. 

Вирусът се приспособява към усилията на човечеството, инкубационният период на Делта е около 4 дни, предишните варианти са с инкубационен период 7-10 дни и повече.

Кацаров свиква областните щабове за справяне с коронавируса

Кацаров свиква областните щабове за справяне с коронавируса

Иска да види спецификата на всеки регион

Ваксината на "Пфайзер" е разрешена за децата между 12 до 15 години и за над 16, ще се разглежда заявление на "Модерна" от ЕМА за деца от 12 до 17 годишна възраст. Изпитания са правени в САЩ и Канада. При децата има мултисистемен синдром след Ковид. Важно е и че децата са носители, които подпомагат разпространението на вируса.

Държави от ЕС много настояват за по-бързото разрешаване на ваксина за деца за да няма проблеми с учебната година от септември.

За ниския процент на ваксинирани в България, на последно място сме, защото българинът вярва на неофициални източници. В Европа са ваксинирани 50-60% от населението.

Централна Европа предупреди за ограничения на граници заради коронавируса

Централна Европа предупреди за ограничения на граници заради коронавируса

Единственото и най-ефективно оръжие срещу Covid е ваксинaцията, обявиха Чехия, Словакия, Словения, Унгария и Австрия

Според Гетов не трябва да се въвежда задължителна ваксинация, трябва да има други механизми и да се убедят хората да се ваксинират.

Остава надеждата тази есен ситуацията да не е толкова тежка, колкото миналогодишната. За да няма постоянно отваряне и затваряне е важно да има колективен имунитет.

При ваксинация става въпрос за имунитет от година-година и половина, при преболедуване той е 6-8 месеца.

Минахме един спокоен период, отново има тенденция на ръст на заразени, в съседките ни дори има рекорди на заразени.

В Гърция: Скоростта на предаване на Делта варианта е ужасяваща

В Гърция: Скоростта на предаване на Делта варианта е ужасяваща

99% от заразените в болници или реанимации са без ваксина - "пандемия на неваксинираните"