Тестът с коронавируса показа, че няма единен ЕС. Това коментира в студиото на "Лице в лице" социологът проф. Иво Христов. Европа раздава пари за битката с пандемията, което показва голяма егоистична битка на лобита, зад които стоят много пари, смята още социологът. Според него нито една страна в света не успява да се справи с пандемията, която пък е повод и средство за политиците за легитимация и оцеляване.

Буржоазни права и свободи се ликвидират лесно - легитимно и нелегитимно се осъществява контрол, извинявайки се с пандемията. А страхът е базов инстинкт, чрез който може да се осъществи манипулация, смята още проф. Христов. Той коментира и че няма вече глобализация, а светът ще се превърне в голяма регионализация на блокове - Европа, Китай, Русия и САЩ.

Христов засегна и темата за новия американски президент, като поясни, че Байдън има негативен интерес към Русия и в нашия регион може да стане "горещо". Той даде пример и с изказването на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова за увеличената военна дейност на НАТО в Черно море. Проф. Христов смята, че това е началото. Относно Северна Македония той намекна, че ключът може да се крие в позицията на Франция, която е из о е изказал позиция преди време, че може би е рано за разширяване на ЕС.

Истини и лъжи за COVID-19 и ваксината

Истини и лъжи за COVID-19 и ваксината

Какво казват фактите?