Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за атентаторите от Сарафово. Двамата подсъдими за атентата Хасан Ел Хадж Хасан и Мелиад Фарах са били свързани и семейно с радикалното крило на Хизбула, съобщи БНТ.

Установено е, че бащите им са били част от организацията. Освен това Хасан и Фарах са били свързани и с атентатор на организацията от Париж.

Хасан и Фарах са пътували от Ливан през Истанбул за Букурещ и са влезли в България през Дунав мост. Пътуването е било финансирано от военното крило на Хизбула.

2,2 кг тротил и амониева селитра взривени чрез електродетонатор. Така е извършен атентатът на летище Сарафово край Бургас.

Взривното устройство е било конструирано още от радиоприемник и две радиостанции, декодер за радиосигнал и две батерии - една литиевойонна и една алкална.

8 години от атентата в "Сарафово"

8 години от атентата в "Сарафово"

На мястото на атентата е издигнат възпоменателен паметник

Събраните писмени, гласни и веществени доказателства сочат по категоричен и несъмнен начин, че Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж са авторите на организирания терористичен акт срещу израелски туристи на българска територия, пледира прокуратурата. Това каза прокурор Евгения Щъркелова, съобщи БГНЕС.

Налице са доказателства, че двамата подсъдими, както и атентаторът с френско и ливанско гражданство Мохамад ел Хюсеини, са имали връзка с шиитската групировка Хизбула.

Тя обясни, че терористичният акт е осъществен на 3 етапа. При първият етап активният летен сезон е благоприятствал подготовката. Установено е, че атентаторите ползват един и същ маршрут - влизат през "Дунав мост" и пак напускат от там, съобщи БГНЕС.

Вторият етап е самата подготовка, като те не се познават предварително, но имат моментни срещи. Третият етап е самият взрив.

Терористи удариха бургаското летище

Терористи удариха бургаското летище

Взривен е автобус с израелски туристи. Шестима души са загинали, ранените са около 30, някои, от които тежко. Районът е отцепен, летището затворено. Израелски източници твърдят, че атентатът е предизвикан от самоубиец, опасан с експлозиви. От взривната вълна са пострадали още спрели наоколо автобуси на паркинга на летището.

Тя допълни, че е установено, че Хюсейни се е опитал да постави раницата си в автобус №2, който е трябвало да вози израелските туристи, но му е било попречено. Той се е намирал на около 80 см от превозното средство. Щъркелова добави, че е установено и близостта на тримата с военното формирование на "Хизбула". Те поддържали активни контакти с членове на организацията. В нея членували и техни роднини.

News.bg припомня, че в атентата бяха убити 7 души: 1 българин - шофьора на автобуса Мустафа Кьосов на 36 години семеен с 11 годишно дете от село Юруково, 5 израелски туристи от Ришон ле Цион, Петах Тиква, Акра и атентатора, ранени са 35 души, 4 много тежко, 18 тежко и останалите леко ранени.

Една по-леко ранените бе българка - служителка на туристическата фирма "Ортана", посрещаща израелците. Освен 3-мата най-тежко ранени израелци всички останали 32 са върнати незабавно в Израел със специален израелски самолет без да са надлежно разпитани от българските власти.

Подсъдими задочно са двама ливански граждани - Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които вече пета година се издирват с червена бюлетина на "Интерпол". И до сега няма напредък по издирването им. Те са привлечени задочно в наказателния процес и са обвинени като помагачи на самовзривилия се Мохамед Хасан ел Хюсейни.

Въпреки усилията на Интерпол, Европол, всички западни разузнавателни служби и на израелските спецструктури и до днес те не могат да бъдат доставени на българското правосъдие, за да бъдат съдени редовно.