Оттеглят предложенията за промени в Закона за лова, за да се прецизират, съобщава БНР.

Причината е силната обществена реакция.

Изпълнителният директор на Агенцията по горите инж. Мирослав Маринов обясни, че са получени над 1500 становища и предложения. Предстои те да бъдат разгледани, така че до месец да има консенсусен проект.

Маринов поясни, че законопроектът не се връща за цялостно преразглеждане. В сформираната разширена работна група са включени също природозащитници и представители на университетските среди. Проведени са срещи с Фондация "Четири лапи" и Българското дружество за защита на птиците.

Ловци недоумяват как да борят чумата по свинете с експлозиви

Ловци недоумяват как да борят чумата по свинете с експлозиви

За "Четири лапи" новите методи са неетични и опасни и за хората

Маринов увери, че ако обществото действително е против промените, те ще се съобразят. Той бе категоричен, че няма да се разрешават отрови, взривове, неселективни капани, огледала, електрошокове и други забранени средства.

По отношение на използването на термовизия като средство за нощен лов Маринов поясни, че термовизията ще бъде средство само за откриване на обекта, а стрелбата ще се осъществява с уреди за нощно виждане.

Той увери, че ще бъдат предложени такива промени, които ще се приемат с консенсус.

Относно намесата на армията и полицията в отстрела на диви прасета Маринов поясни, че са имали предвид "служители на МВР и МО, които са ловци и имат право на подборен отстрел на дивя свиня".

По негови думи санитарният отстрел ще се практикува само в определени региони, където плътността на дивата свиня е в определена концентрация.

От "Четири лапи" категорично против използването на отрови по време на лов

От "Четири лапи" категорично против използването на отрови по време на лов

Те призовават МЗХГ да ограмоти българските ловци