Обединението на свободните адвокати се присъедини към искането на пет адвокатски колегии в страната, които искат оставката на главния прокурор Иван Гешев. Те обаче искат и тази на правосъдния министър Данаил Кирилов.

Поводът за искането е влизането на прокуратурата в президентството каза заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов в ефира на Нова телевизия.

От началото на своя мандат главния прокурор с публичните си изяви според Висшия адвокатски съвет системно нарушава презумпцията за невиновност, поясни той.

Прокурори влязоха в президентството
Обновена

Прокурори влязоха в президентството

От Габрово Гешев каза, че не бил запознат с подробности по акцията

Презумпцията за невинност, освен от специалните разпоредби на Конституцията, произтича от защитата на човешкото достойнство - едно от нейните основни начала, подчерта Рангелов.

Далече преди правото на информация базова ценност на обществото е правото на човешко достойнство, заяви юристът.

Много хора не харесват не това, което прави прокуратурата, а по-скоро не харесват начина, по който го прави. Начинът е опозоряващ лицата, срещу които са насочени действията на прокуратурата. Според Рангелов влизането на прокуратурата в "Дондуков 2" е било грешка. Той определи акцията като пошла и брутална и точно това е поводът за протеста на обществото.

Паргов съзря пълзящ авторитаризъм в акцията на прокуратурата в президентството
Обновена

Паргов съзря пълзящ авторитаризъм в акцията на прокуратурата в президентството

Търпението на почтените граждани очевидно е изчерпано

Аз не разбирам какъв е проблема на главния прокурор с президента, попита Рангелов.

От друга страна Евгени Иванов, председател на Асоциацията на прокурорите в България коментира, че не може да възприеме въпроса за призивите за оставката на Иван Гешев като актуален, защото не вижда причина за това. Това, че той си върши работата, не може да е причина да си подаде оставката, заяви той.

В едно свое изявление главният прокурор каза защо няма да подава оставка, а именно - защото си върши работата. Това не може да е повод за оставка, категоричен бе Иванов.

Акцията в президентството - опит за превземане на властови територии

Акцията в президентството - опит за превземане на властови територии

Адвокат Николай Хаджигенов: Свободата ни е почти мъртва

На въпроса какво мисли за влизането на прокурори в Президентството, той коментира, че прокуратурата трябва да си върши работата така, както повелява законът. Не виждам нищо по-различно в тази ситуация. Напротив - колегите влязоха културно в сградата, свършиха си работата и излязоха, добави още Иванов.

В заключение Иванов констатира, че тъй като сега всички ги критикуват, сега е по-скоро спокоен. Това означава, че работим, добави той.

Припомняме, че на 9 юли прокурори влязоха в президенството. Претърсени бяха два обекта - кабинети на съветник и на секретар на президента.

Акцията на прокуратурата дойде след извънредно изявление на държавния глава, в което той призова Националната служба за охрана (НСО) да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски, като и посочи, че пряко отговорен за решенията кой да бъде охраняват е изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов.