Протест на дървопреработвателни фирми блокира за кратко движението по главен път Е-79, съобщава Нова телевизия. Повод за недоволството на бранша е изкуствено създадения дефицит на дървесина, който вдигал драстично цените на материала.

Според протестиращите цените растат заради цените, които предлагат участниците в електронните търгове.

Демонстрантите се опитаха да спрат движението по главен път Е-79. Опитът им обаче беше осуетен от полицията. Протестиращите все пак успяха да блокират пътя в посока Банско.

Председател на Сдружението на дърводобивните предприятия, Александър Тумбев, заяви, че се отпускат малки количества дървесина и се създава изкуствен дефицит. Той добави, че при тези условия няма как да се работи и дърводобивателите са принудени да вдигат цените. Тумбев допълни, че цената на пелетите вече е достигнала 800 лева.

"Не сме предложили на пазара по-малко количество дървесина и сме увеличили цените на добива и продажбата с 10% съгласно процента инфлация. Другите увеличения се дължат на търговете, на които не можем да влияем и да регулираме", обясни Василий Маринковски от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) Благоевград