Работници от "Брикел" се събраха пред партийната централа на "Да, България".

Те имаха намерение да връчат на представител на движението декларация, в която изразяват възмущението си от атаките от страна на Владислав Панев - съпредседател на "Зелено движение" и общински съветник в София от "Демократична България". Според работниците на "Брикел" той ги атакува безпричинно чрез многобройни публикации и снимки в социалните мрежи.

Служителите твърдят, че димът от котела, който често е коментиран, е нормално състояние на разпалване на въглищен котел, каквото разпалване се извършва и от останалите три централи в района,. Според тях непрестанните нападки към "Брикел" носят негатив на дружеството и заплашват работните им места.

От "Брикел" съобщават, че въпреки че работниците са чакали пред офиса на движението, никой не е излязъл, за да приеме тяхната декларация. Затова документът е бил оставен пред вратите на "Да, България!".

От ТЕЦ-а посочват, че подкрепа към исканията на "Брикел" са заявили и синдикатите от КНСБ и КТ "Подкрепа", както и представители на няколко въглищни мини, за които "Брикел" е основен контрагент, на когото пласират произведената продукция. От мините обясниха, че за тях затварянето на "Брикел" означава неизбежен бърз фалит и на техните дружества и призоваха да се обърне повече внимание и на прилежащите дружества, които са силно зависими от работата на големи производители като "Брикел".

"Грийнпийс" огорчени, че ТЕЦ "Брикел" заобикаля екооценката

"Грийнпийс" огорчени, че ТЕЦ "Брикел" заобикаля екооценката

Екозащитниците не одобряват решението но ВАС

Исканията на "Брикел" са свързани с осигуряване на възможност за конструктивен диалог и обединяване на усилията на дружеството за създаване на зелено производство на енергия с организациите и партиите, които защитават въпроси, касаещи екологията.

Считаме, че атаката е целенасочена и цели дискредитиране на "Брикел" като структуроопределящо предприятие за отрасъла, заяви Валентин Костадинов, председател на синдикалната организация към "Коул Енерджи" към КТ "Подкрепа".

Работниците са категорични, че моменталното затваряне на електроцентрали и рудници не е политиката на Европейския съюз и смисълът на Зелената сделка. Те са обезпокоени от злонамерените според тях атаки срещу "Брикел" и опитите за посегателство върху доброто име на сектора.

Според тях моментът е много труден за българската енергетика. "Изборът, който предстои във връзка с трансформацията на сектора в контекста на Европейската зелена сделка е решаващ за икономическото развитие на България. Застрашени са работните места на хиляди енергетици и миньори. Притеснително е, че ако не успеем да реализираме благоприятно зелената трансформация от експортно ориентиран отрасъл с принос към БВП, сектор "Енергетика" ще претърпи сериозни щети", посочва се в декларацията.