Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) заявява, че следи внимателно действията за решаване на водната криза в област Перник и твърдо подкрепя всички рационални действия на правителството и местната власт за преодоляване на тежкия проблем.

Работодателите обаче се обявяват против това в търсене на виновници за тежката криза, в обществеността да се насажда с произволно говорене настроение срещу "Стомана Индъстри" АД и да посяга на доброто име на компанията.

Припомняме, че преди месец МВР провежда спецакция в "Стомана" Перник заради кражби на вода, като вътрешният министър и министърът на икономиката са на място. С багери и тежка техника униформени и прокурори нахлул в пернишкия завод. По информация на магистрати спецоперацията е по сигнал за кражби и източване на вода от водопровод, минаващ през завода.

МВР със спецакция за кражба на вода в "Стомана" Перник
Обновена

МВР със спецакция за кражба на вода в "Стомана" Перник

Маринов ръководи спецоперацията, Караниколов проверява

Константин Стаменов, упълномощен представител на "Стомана", оспори доклада на "Софийска вода". Стаменов нееднократно изказа и възмущението си, че този доклад не е получен от тях по официален път и дори не са ги предупредили, че ще правят такъв доклад. Според доклада на "Софийска вода" - 80% от водата отива в "Стомана", а не в Перник.

От АОБР напомнят, че "Стомана Индъстри" АД е крупен инвеститор в страната, работещ в пълно съответствие с българското законодателство.

Доброто име на "Стомана Индъстри" АД е важно за България, производителят ще дава поминък на хиляди семейства и след решаването на водната криза в Перник. "Става дума за единствения стоманопроизводител в България, който е едно от водещите предприятия на българската икономика и категорично най-големият работодател в област Перник. "

Стомана Индъстри" АД е изряден данъкоплатец със 700-800 млн. лв. приходи годишно. Предприятието дава препитание на 1500 работници и семействата им, работи с над 500 фирми доставчици и 85% от износа на продукцията му е за конкурентния европейски пазар", припомнят работодателите и допълват, че компанията съдейства изцяло на държавните и местни власти за решаване на водната криза.

Организацията призовава за отговорност на всички в обществото - политици, анализатори, медии и други и да не се проявява безотговорно отношение към такъв тип инвеститор, тъй като това влияе зле не само конкретно на него, но и на образа на цялата страна.

Работодателите настояват за цялостен подход от държавата, за да не се окаже утре, че друг представител на бизнеса ще е виновен за следваща водна криза.