"Загубата на кворум не е резултат от дискусията, а е резултат от това преждевременно напускането без предварително уведомяване на някои от участниците.

Самият факт, че политици напуснаха участието си на форум, където трябва да участват по закон, както и важността на темата, която е чувствителна за обществото, засилва подозренията за бойкот." Това заяви президентът Румен Радев по БНТ по повод случилото се на последния КСНС.

"Стенограмата няма общо със загубата на този кворум", добави президентът в отговор на призива на председателя на Народното събрание Димитър Главчев да разсекрети стенограмата от заседанието.

Борисов обяви "бойкота на КСНС" за 100% фалшива новина

Борисов обяви "бойкота на КСНС" за 100% фалшива новина

Битката не е моя, заяви премиерът по темета за шефа на новата агенция

Президентът заяви, че няма да търси обединение на двата антикорупционни закона, а обединение около принципи и насоки в интерес на обществото. Управляващите залагали на пасивни форми за борба с корупцията, основно имуществената декларация.

Отнемането на незаконно имущество е задължително, но не достатъчно условие, защото корупцията не е проблем на бъдеще време. Трябва да има наказателно преследване.

По повод спора кой да назначава ръководителя на антикорупционният орган, Радев беше категоричен, че не може парламентарното мнозинство да излъчва и правителството и ръководителят на този орган.

"Назначавано на този ръководител не е самоцел", заяви Радев и отново повтори, че органът трябва да има ясно изразени разследващи функции.

Президентът коментира и напрежението между него и управляващите.

"Напрежението трудно може да се скрие, дори когато се забранява да се произнася името на президента".

Той припомни как е създадена цяла комисия срещу него и как е обвиняван в лобизъм и корупция, но никой открито нямал смелост на излезе и да му го каже.

"Премиерът трудно може да надвика собствените си съпартийци", категоричен беше Радев.

По думите му темата с изтребители и антикорупционният орган са свързани и припомни, че атаките по него са започнали, когато е казал, че няма воля за борба с корупцията по високите етажи и че президентът трябва да назначава ръководителят на този орган.

Парламентът върна процедурата по избор на нови изтребители

Парламентът върна процедурата по избор на нови изтребители

Според Цветанов с решението се премахва една несправедливост

Радев попита защо тези депутати, които са направили комисия за 1 милиард лева, визирайки тази за изтребителите, не направят комисия за злоупотребите за 2 милиарда лева със средства за санирането. Той подкрепи предложението си с излезлия доклад на Сметната палата, който показва нарушаване на финансовата дисциплина и до 3-4 пъти завишени цени.

За отношенията си премиера Радев заяви, че имат коректен и работен диалог, но това нямало как да снеме отговорността му за собственото му мнозинство.

"Пиесата за добрия премиер и лошото мнозинство е сценарий, който не приемам".

Президентът приема да се срещне с Борисов, но трябвало да е ясно кой и какво говори от името на властта.

За отношенията с БСП каза, че те са ясни и отрече да се е виждал само с Нинова в края на КСНС.

Изборът на изтребител не е предопределеност, коментира темата за закупуване на изтребители Радев. И трите самолета покривали изискванията на Алианса.

"Трябва да се търси оптималното, а не предубеденото. Управляващите имат въпиюща некомпетентност"

Радев коментира и съветите на американския посланик какви изтребители трябва да се закупят по следния начин: "Не приемам те да изказват мнение за работата на български институции, особено ако представляват заинтересована страна."

"Защитавам не предварително избран самолет, а процесът на избор, добави Радев.

Според него ако се дадат пари за ремонт на МИГ-овете, няма да имаме пари за нов самолет.

Радев отново се върна на обвиненията към него в корупция по повод закупуването на изтребител и заяви, че тези, които го обвиняват нямат доблестта да отправят директни обвинения, не само за 5 млн.лв, каквито се отправят към него, а за 1 стотинка, защото ще бъдат осъдени. Президентът няма да отговори на подобни спекулации.

За достъпа на Иво Христов - началник на кабинета на президента до класифицирана, Радев заяви, че задачите му не изискват достъп до класифицирана информация. Той не е получавал отказ, защото не е подавал документи. Христов не е имал достъп до нито едни класифициран документ и проверката на ДАНС ще го докаже.

Президентът коментира скандалите "Кумгейт" и заяви, че се вълнува от темата и категорично при назначаването на кадрите трябва да се спазва конкурсното начало.

По повод отказа да подпише указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на ВАС отново потвърди позицията си, че е върнал указа за да даде възможност на новия ВСС , натоварен с нова легитимност да направи този избор, защото вярва, че това е част от съдебната реформа.

Относно скандалите около назначаването на председател на Комисията по досиетата, Радев не пожела да навлиза в правомощията на парламента. Той припомни за провалената номинацията на Антон Тодоров и заяви, че това показва, че работата на комисията може да се използва за политическа саморазправа.

"Не трябва да продължаваме с усещането, че България е зрител на световната сцена. Тя трябва да стане играч на световната сцена.", така Радев коментира мястото на страната ни на световната политическа сцена.

"Защо Клинтън да не се срещне с българските студенти", попита Радев. Такива срещи според него щели да изяснят защо на Балканите са падали бомби и как политиката на Балканите се е променили през годините.

За европредседателството Радев беше категоричен, че ще бъде грешна ако очакваме от форума да се извлекат ползи.

"Ние трябва да поставим темите. Но силата и отговорността е върху българската администрация. Тя трябва да предизвикат доверие и ще дойдат ползите на по късен етап."

Радев заяви, че не се притеснява от импийчмънт, защото за него няма знамение колко дълго ще бъде президент. По важно било какъв президент ще бъде.

Радев заяви, че е реалист за бъдещето на България.