В смелостта на знаещите, можещи и отстояващи гражданските си и позиции млади хора е залогът за нашето бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев, който днес заедно с вицепрезидента Илияна Йотова участва в церемония по награждаване на младежи, постигнали златно и сребърно ниво в рамките на Международната награда на херцога на Единбург - България. Тържествената церемония, на която 62-ама младежи получиха сребърни и златни значки, се състоя в Свищов.

Румен Радев благодари на учителите, менторите, треньорите и родителите, които помагат на младите хора по пътя им в програмата. Процесът за изграждането на уверени млади личности в България е изключително важен и е неоценима ролята на човека който подава ръка, посочи той.

Наградата на херцога на Единбург е утвърдена международна програма, в която младежи на възраст от 14 до 24 г., с помощта на лидери, постигат цели, поставени от самите тях. В трите нива на програмата - Бронз, Сребро и Злато, младите хора предизвикват себе си и така придобиват умения и качества, които допринасят за тяхното личностно развитие и активно участие в общността, в която живеят. Държавният глава е патрон на наградата в България. На церемонията в Свищов Румен Радев връчи на 26 от участниците златни значки.

Каракачанов доволен, че се повишава интересът към военна служба

Каракачанов доволен, че се повишава интересът към военна служба

По думите му това се дължи на увеличението на заплатите и модернизацията на техниката

Вицепрезидентът Илияна Йотова награди 36 младежи, достигнали до ниво сребро. Тя определи наградата като ценен стимул за младите хора да опознаят себе си и света, да бъдат уверени и да следват мечтите си.

Сред гостите на церемонията бяха и посланикът на Великобритания Робърт Джон Диксън, Любомира Велчева - изпълнителен директор на Фондация "Международна награда на херцога на Единбург - България" и Светлозар Петров - председател на почетния тръст на наградата у нас, ментори и треньори.

Посланик Диксън, който е бивш участник в програмата, заяви, че светът, в който живеем днес, прави уменията, които тя развива още по-важни.