Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова инспектира строителна площадка на АМ "Хемус" по пътя Русе - Велико Търново.

На място тя откри нарушения заради започнали строителни работи - извършено е разчистване на хумусен слой и са изпълнени насипи. Там е разположена голям брой строителна техника, за разлика от вчерашния ден, през който е имало само няколко багера. Присъствали са и строителни работници, без да е ясно каква дейност ще извършват.

Установено е, че е изготвен проект на обекта, но няма разрешение на строеж. Регионалният министър обаче е на мнение, че се вижда, че се копае.

Тя поясни, че са много далеч от разрешението за строеж, защото има ПУП и отчуждителни процедури.

Констатация за нарушенията са направили и служители на РДНСК-Велико Търново. Предстои те да издадат констативен протокол за реализирани дейности в нарушение на Закона за устройство на територията.

Рокадите в "Автомагистрали" можели да доведат до блокиране на строежа на АМ Хемус"

Рокадите в "Автомагистрали" можели да доведат до блокиране на строежа на АМ Хемус"

Смененият шеф предполага, че в дружеството ще започне напускане на кадри

Направило е впечатление, че струпаната от вчера до днес техника - около 50 нови строителни машини, включително самосвали, булдозери, фадроми, багери, контрастира на видяното вчера, което по никакъв начин не е показвало, че на мястото ще се извършва строителна дейност.

Комитова посочи, че за съгласно доклада на Сметната палата за инспектирания участък 6 авансово са платени около 90 млн. лева на фирма, за да купува материали за бъдещи строежи.

Тя обясни, че именно авансовото превеждане на средства в голям размер за обекти, чието строителство ще започне след 4-5 години, е причината за смяната на ръководството на "Автомагистрали". За пореден път ще бъде искано съдействие от НАП, която да направи проверка за наличността на парите, стана ясно по време на инспекцията.

Прокуратурата се зае с одита на "Автомагистрали"

Прокуратурата се зае с одита на "Автомагистрали"

Разследването е за периода 2016 - 2020 г.

"Първо проверихме един камион с документи и след като направихме проверката по документи, свързани със свлачища, пътища и други строежи, сега сме тръгнали на проверки на място. Проверките, които правим, касаят извършване на строителни ремонти за 600 млн. на фирми, които са полагали асфалт, работили са и трябва да установим дали са извършени и трябва да ги изплащаме. Другата група проверки е на обекти като този, където трябва да установим какво се случва на място", обясни тя.

Комитова заяви, че от вчера до днес има съществени промени по тази площадка. Според нея днес имало много голяма организация да се работи на този строеж, докато вчера е било напълно различно.

Дружество „Автомагистрали“ взело аванси за 1.206 млрд. лв.
Обновена

Дружество „Автомагистрали“ взело аванси за 1.206 млрд. лв.

Манолова обвини, че са давани поръчки на близки до властта фирми, Аврамова поиска да не се правят неверни внушения